Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

Η Ινδία επιβάλλει μορατόριουμ στις μεταλλαγμένες καλλιέργειες



Ακτιβιστές της Greenpeace διαμαρτύρονται στο Μπάνγκαλορ ντυμένοι μελιτζάνες


Νέο Δελχί
Επικαλούμενο τις επιφυλάξεις για την ασφάλεια του ανθρώπου και του περιβάλλοντος, το Νέο Δελχί αποφάσισε τελικά να επιβάλλει μορατόριουμ στην πρώτη γενετικά τροποποιημένη καλλιέργεια που προοριζόταν για ανθρώπινη κατανάλωση στην Ινδία.
Η απόφαση του ινδικού υπουργείου Περιβάλλοντος αφορά μια γενετικά τροποποιημένη μελιτζάνα, η οποία παράγει μια ουσία βακτηριακής προέλευσης (Bt) που δρα ως εντομοκτόνο, αλλά είναι ακίνδυνη για τον άνθρωπο.
Το μεταλλαγμένο λαχανικό αναπτύχθηκε από Ινδούς επιστήμονες και επρόκειτο να αξιοποιηθεί εμπορικά από μια ινδική εταιρεία που ανήκει εν μέρει στον αμερικανικό γίγαντα της βιοτεχνολογίας Monsanto.
Οι πειραματική καλλιέργεια της μελιτζάνας ξεκίνησαν το 2008 και πέρυσι τον Οκτώβριο οι ινδικές ρυθμιστικές αρχές είχαν δώσει το πράσινο φως για την διάθεσή της στην αγορά.
Το σχέδιο όμως δέχτηκε σφοδρές επικρίσεις, μεταξύ άλλων από σκληροπυρηνικούς ινδουιστές, περιβαλλοντικές οργανώσεις και αριστερούς πολιτικούς, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Είναι χρέος μου να υιοθετήσω μια προσεκτική, προληπτική προσέγγιση που βασίζεται σε αρχές και να επιβάλλω μορατόριουμ στην κυκλοφορία της» δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Ζαϊράμ Ράμες.
«Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπάρξει βιασύνη. Το μορατόριουμ θα συνεχιστεί όσο χρειάζεται προκειμένου να εδραιωθεί η εμπιστοσύνη του κοινού» είπε.


Πηγή: http://www.in.gr/


Με αυτό τον τρόπο σιγά-σιγά θα φτάσουμε στο σημείο να τρώμε μόνο μεταλλαγμένα αφού στο τέλος όλες οι καλλιέργειες θα θεωρούνται αβλαβείς για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.Μέγα λάθος.Ήδη έχουμε τροποποιήσει το φυσικό μας περιβάλλον ας μη συνεχίσουμε!


Αυτό που με γοητεύει σε όλη την ιστορία είναι πως δήθεν προσπαθούμε να αντιστρέψουμε αυτήν την κατάσταση και εμείς έχουμε τα μυαλά στα κάγκελα! (όπως λέει ο Τζίμης Πανούσης)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Site Translator-Μεταφραστής

Αναγνώστες

Το banner μας


Αντιγράψτε τον κωδικό για να τοποθετήσετε αυτό το banner στη σελίδα σας!

Sync it