Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου 2010

Το πιο ακριβές ρολόι


Το πιο ακριβές ρολόι στον κόσμο δημιουργήθηκε από αμερικανικό ινστιτούτο, σπάζοντας το παγκόσμιο ρεκόρ, αφού “χάνει” μόλις ένα δευτερόλεπτο ανά 3,7 δισεκατομμύρια χρόνια.Αμερικανοί επιστήμονες δημιούργησαν ένα οπτικό ατομικό ρολόι που αν είχε αρχίσει να χτυπάει αμέσως μετά το «Μπινγκ Μπανγκ», δηλαδή κατά τη γέννηση του σύμπαντος πριν από 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια, θα είχε χάσει μέχρι σήμερα γύρω στα τέσσερα δευτερόλεπτα.

Το ρολόι, που είναι αναμφισβήτητα πλέον το πιο ακριβές στον κόσμο. Αποτελεί δημιούργημα των φυσικών του Εθνικού Ινστιτούτου Προτύπων και Τεχνολογίας (NIST) των ΗΠΑ.

Το προηγούμενο ρεκόρ ανήκε επίσης στο ίδιο Ινστιτούτο και το ρολόι εκείνο έχανε 1,7 δευτερόλεπτα κάθε 1,7 δισ. χρόνια.

Για να δημιουργηθεί το νέο ρολόι, που έχει υπερδιπλάσια ακρίβεια από τον προκάτοχο του παγκόσμιου ρεκόρ, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ένα λέιζερ κι ένα ιόν αλουμινίου (με τη βοήθεια ενός ιόντος μαγνησίου), που πάλλεται ταχύτερα από τα παραδοσιακά ατομικά ρολόγια καισίου, αλλά και από το ρολόι που κατείχε το προηγούμενο ρεκόρ, το οποίο βασιζόταν στις δονήσεις ενός ατόμου υδραργύρου.

Οι ερευνητές, υπό τον Τζέημς Τσου, ανέφεραν ότι, εκτός από την μέτρηση του χρόνου, η νέα τεχνολογία μπορεί να έχει και άλλες πρακτικές εφαρμογές, όπως στους δορυφόρους, βοηθώντας στη βελτίωση του εντοπισμού αντικειμένων μέσω GPS σε ακτίνα ενός μέτρου πάνω στην επιφάνεια της Γης, έναντι δέκα μέτρων με την υπάρχουσα τεχνολογία.

Δεν αποκλείεται τελικά το νέο ρολόι, κάποια στιγμή, να αντικαταστήσει τα ατομικά ρολόγια ως τους επίσημους «φύλακες» του γήινου χρόνου.

Πάντως ο ίδιος ο Τσου παραδέχτηκε ότι θα χρειαστεί ακόμα αρκετός χρόνος για να υιοθετηθεί ένα τέτοιο οπτικό ρολόι ως το επόμενο πρότυπο για την διεθνή ώρα.

Άλλες επιστημονικές ομάδες μελετούν εναλλακτικά οπτικά ρολόγια με την χρήση πιο «εξωτικών» ιόντων, όπως του υττερβίου και του ινδίου.

Παραμένει ακόμα ασαφές ποιο από όλα αυτά τα ρολόγια τελικά θα επικρατήσει για το επόμενο πρότυπο μέτρησης του χρόνου, αντικαθιστώντας τα ατομικά ρολόγια.

Το πρώτο ατομικό ρολόι δημιουργήθηκε το 1955. Έκτοτε η τεχνολογία έχει χρησιμοποιηθεί για τα πρότυπα μέτρησης του εθνικού χρόνου ανά τον κόσμο.

Τα καλύτερα ατομικά ρολόγια έχουν όμως προσφάτως ξεπεραστεί από τα οπτικά ρολόγια, τα οποία είναι πάνω από 100 φορές πιο ακριβή.

Τα οπτικά ρολόγια χρησιμοποιούν το φως αντί για μικροκύματα όπως τα ατομικά.

Το επίτευγμα παρουσιάστηκε στο περιοδικό φυσικής “Physical Review Letters”, σύμφωνα με το Physics World και τη βρετανική «Τέλεγκραφ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Site Translator-Μεταφραστής

Αναγνώστες

Το banner μας


Αντιγράψτε τον κωδικό για να τοποθετήσετε αυτό το banner στη σελίδα σας!

Sync it