Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

Πτώση με την ταχύτητα του ήχου θα επιχειρήσει πρωτοπόρος αλεξιπτωτιστής με άλμα από 37 χλμ




Ο διάσημος αλεξιπτωτιστής Φέλιξ Μπάουμγκαρτνερ έβαλε στο μάτι ακόμα δύο παγκόσμιο ρεκόρ. Με χορηγό τη Red Bull, o πιλότος θα επιχειρήσει την πρώτη ελεύθερη πτώση με την ταχύτητα του ήχου, πηδώντας από αερόστατο στο ύψος-ρεκόρ των 36.570 μέτρων.
Το ρεκόρ ύψους κατέχει εδώ και πάνω από μισό αιώνα ο Αμερικανός Τζόσεφ Κίτινγκερ, σήμερα σμήναρχος εν αποστρατεία, ο οποίος το 1960 πήδηξε από αερόστατο σε ύψος 31.330 μέτρων φορώντας στολή παρόμοια με αυτές των αστροναυτών (ένθετη αριστερά). Το κατόρθωμά του θεωρείται μάλιστα το πρώτο βήμα για την πρώτη αμερικανική επανδρωμένη αποστολή στο Διάστημα.
Η αποστολή Red Bull Stratos θα προσπαθήσει τώρα να καταρρίψει το ρεκόρ ύψους του Κίτινγκερ, αλλά και το ρεκόρ ταχύτητας για ανθρώπινο σώμα σε πτώση.
Εντός του 2010, όταν δοθεί η σχετική άδεια από τη NASA, ο Μπάουμγκαρτνερ θα ανέβει στην ανώτερη στρατόσφαιρα μέσα σε έναν θαλαμίσκο στερεωμένο σε αερόστατο ήλιου (κανένα αεροπλάνο δεν μπορεί να φτάσει σε αυτό το ύψος.
Προστατευμένος από μια «διαστημική στολή» για να αντέξει τη μηδαμινή ατμοσφαιρική πίεση, θα πηδήξει από το θαλαμίσκο και θα φτάσει σε ταχύτητες που ενδέχεται να υπερβούν το Mach 1, δηλαδή πάνω από 1.225 χιλιόμετρα την ώρα, και να προσγειωθεί με αλεξίπτωτο.
Το εγχείρημα θα είναι πραγματικά επικίνδυνο, καθώς ο Αυστριακός πιλότος θα έχει να αντιμετωπίσει το ακραίο ψύχος, τη μειωμένη ατμοσφαιρική πίεση και, το κυριότερο, τον κίνδυνο να αρχίσει να στροβιλίζεται ανεξέλεγκτα κατά την πτώση.
«Είναι πραγματικά ένα βήμα προς το άγνωστο. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια πώς θα αντιδράσει ο ανθρώπινος οργανισμός κατά τη μετάβαση σε υπερηχητικές ταχύτητες. Πρέπει όμως να το μάθουμε. Οι πιλότοι και αστροναύτες των μελλοντικών αεροδιαστημικών προγραμμάτων χρειάζονται ένα μέσο διαφυγής σε μεγάλο υψόμετρο αν παραστεί ανάγκη» δήλωσε ο Μπάουμγκαρτνερ κατά την παρουσίαση του σχεδίου τον Ιανουάριο στη Νέα Υόρκη.
Στην εκδήλωση βρέθηκε και ο Τζόσεφ Κίτινγκερ, ο οποίος ελπίζει πως το ρεκόρ του σύντομα θα καταρριφθεί. «Οι άνθρωποι προσπαθούν να καταρρίψουν τα ρεκόρ μου εδώ και πενήντα χρόνια – και πολλοί από αυτούς έχουν πεθάνει κατά την προσπάθεια» σχολίασε ο ατρόμητος αλεξιπτωτιστής.
«Πιστεύω, όμως, ότι με τα μοναδικά μας πλεονεκτήματα, μια εξαίρετη ομάδα συντελεστών, την αφοσίωση της Red Bull και τις εκπληκτικές ικανότητες του Μπάουμγκαρτνερ, η αποστολή Red Bull Stratos θα πετύχει το στόχο της».
Γνωστός και ως «Ατρόμητος Φέλιξ», ή «Θεός των ουρανών», ο Μπάουμγκαρτνερ έχει στο ενεργητικό του πτώσεις με αλεξίπτωτο από πανύψηλους ουρανοξύστες, όπως οι Πύργοι Petronas στη Μαλαισία και το Taipei 101 στην Ταϊβάν, και το 2003 έγινε ο πρώτος άνθρωπος που διασχίζει τη Μάγχη πετώντας με φτερά από ανθρακόνημα.


Πηγή: http://www.tovima.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Site Translator-Μεταφραστής

Αναγνώστες

Το banner μας


Αντιγράψτε τον κωδικό για να τοποθετήσετε αυτό το banner στη σελίδα σας!

Sync it