Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου 2010

Ο Ηλιος ξύπνησε και απειλεί με μπλακάουτ τον πλανήτη Γη
Προβλήματα στα τηλεπικοινωνιακά και ηλεκτρικά δίκτυα αναμένεται να δημιουργήσει η αύξηση της ηλιακής δραστηριότητας.


Έπειτα από μακρό διάστημα ύφεσης της ηλιακής δραστηριότητας οι επιστήμονες εντόπισαν τα πρώτα σημάδια που δείχνουν ότι ο Ηλιος αφυπνίζεται και θα αρχίσει σύντομα να ενεργοποιείται με τρόπο τέτοιο που είναι πιθανό να προκληθούν προβλήματα στα τηλεπικοινωνιακά και ηλεκτρικά δίκτυα της Γης. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι άρχισαν να κάνουν και πάλι την εμφάνισή τους στο μητρικό μας άστρο οι εντυπωσιακές ηλιακές κηλίδες. Πρόκειται για ψυχρά, σκοτεινά σημεία που προκαλούνται από διαταραχές του ηλιακού μαγνητικού πεδίου. Ο αριθμός τους αυξομειώνεται (από το ελάχιστο στο μέγιστο και ξανά στο ελάχιστο) κάθε περίπου 11 χρόνια- ίδια χρονική περίοδος που μεσολαβεί ανάμεσα στην αντιστροφή των μαγνητικών πόλων του Ηλιου. 

Πρόκειται για το φαινόμενο που ονομάζεται «ηλιακός κύκλος». Οι κηλίδες συνδέονται άμεσα με τη δημιουργία των λεγόμενων ηλιακών (ή μαγνητικών) καταιγίδων που επηρεάζουν τις τηλεπικοινωνίες και τα ηλεκτρικά δίκτυα στη Γη. Σύμφωνα μάλιστα με τους επιστήμονες, το φαινόμενο θα ενταθεί και πιθανώς να κορυφωθεί μέσα στο 2012, γεγονός που προκάλεσε ανησυχία για την ομαλή διεξαγωγή (και κυρίως μετάδοση) των Ολυμπιακών Αγώνων που θα γίνουν σε δύο χρόνια στο Λονδίνο. 
«Ο Ηλιος δείχνει να ξυπνάει. Εχουν αρχίσει να επανεμφανίζονται οι ηλιακές κηλίδες και εντοπίσαμε τις πρώτεςμεγάλες ηλιακές φλόγες του νέου κύκλου» αναφέρει ο Ρίτσαρντ Χάρισον, επικεφαλής του τμήματος Διαστημικής Φυσικής του Rutherford Αppleton Laboratory στη Βρετανία.

Η ηλιακή δραστηριότητα προκαλεί τις ηλιακές καταιγίδες, οι οποίες είναι στην ουσία γιγαντιαία ρεύματα ύλης που ξεχύνονται αδιάκοπα από τον Ηλιο παρασύροντας μαζί τους και το μαγνητικό πεδίο του. Τα ρεύματα αυτά μετακινούνται στο διαστημικό κενό με απίστευτη ταχύτητα (ένα-τρία εκατομμύρια χλμ. ανά ώρα) και όταν φτάνουν στη Γη προκαλούν διάφορα φυσικά φαινόμενα (π.χ. το βόρειο σέλας), ενώ επίσης «χτυπούν» τα τηλεπικοινωνιακά και ηλεκτρικά δίκτυα. Στο παρελθόν ηλιακές καταιγίδες έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, όπως το μεγάλο μπλακάουτ στο Κεμπέκ του Καναδά που διήρκεσε εννέα ώρες. Οι Pyles και η Μαργαρίτα Τζαγκαράκη, επικοινώνησαν με τον κ. Χρίστο Γούδη , Διευθυντή του Ινστιτούτου Αστρονομίας & Αστροφυσικής του Εθνικού Αστεροσκοπείου, και του ζήτησαν την άποψή του για το θέμα: "Αναμένεται το μέγιστο των ηλιακών κηλίδων το 2011-2012. Το μέγιστο των ηλιακών κηλίδων συνεπάγεται και δραστηριότητα καταρρεύσεων μαγνητικών πεδίων στον Ήλιο, τοπικών μαγνητικών πεδίων στον Ήλιο. Αυτό σημαίνει "βομβαρδισμό" με σκληρή ακτινοβολία δηλαδή ακτίνες Χ και Γ, και με σωματιδιακή ακτινοβολία από τον Ήλιο. Εάν η δραστηριότητα είναι φοβερά έντονη ,  υπάρχει περίπτωση παρεμβολής και διακοπής της ηλεκτρονικής μετάδοσης όλων των ηλεκτρονικών συστημάτων"


Στο ερώτημα εάν θα έχουμε πρόβλημα στη μετάδοση των Ολυμπιακών Αγώνων ο κος Γούδης ήταν κατηγορηματικός:"Βεβαίως! Εάν είναι τόσο έντονη η ηλιακή δραστηριότητα θα αναγκαστεί κανείς να  κλείσει τις ηλεκτρονικές του συσκευές προκειμένου να τις προστατεύσει. Επειδή παρακολουθείται ο Ήλιος και επειδή τα σωματίδια αυτά κάνουν κάποιες μέρες να έρθουν στη Γη,  θα το ξέρουμε αυτό  από πριν. Ως εκ τούτου εάν είναι  πράγματι πολύ  έντονη η δραστηριότητα, που όμως αυτό δεν το ξέρουμε προς το παρόν, ώστε να μας αναγκάσει να κλείσουμε τα ηλεκτρικά μας συστήματα και αυτό συμπέσει με τη χρονική περίοδο διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων, προφανώς υπάρχει πρόβλημα". 


Πηγές: http://www.tovima.gr/
            http://www.pyles.tv/Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Site Translator-Μεταφραστής

Αναγνώστες

Το banner μας


Αντιγράψτε τον κωδικό για να τοποθετήσετε αυτό το banner στη σελίδα σας!

Sync it