Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2010

1 στα 10 παιδιά ακούν ανύπαρκτες φωνές






Σχεδόν ένα στα δέκα επτάχρονα και οκτάχρονα παιδιά ακούνε φωνές που δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα, σύμφωνα με έρευνα του Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημίου του Γκρόνιγκεν στην Ολλανδία. Ωστόσο, η ερευνήτρια Άνια Μπάρτελς – Βελθούις τονίζει ότι τα περισσότερα δεν τις βρίσκουν ενοχλητικές και δεν διαταράσσουν τις σκέψεις τους.
«Οι φωνές έχουν γενικά μειωμένη επίπτωση στην καθημερινή ζωή των παιδιών» επισημαίνει η ερευνήτρια και συμβουλεύει τους γονείς να μην ανησυχούν υπερβολικά αν τα παιδιά τους ακούνε φωνές.
«Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι φωνές απλώς θα εξαφανιστούν. Θα τους συμβούλευα να καθησυχάσουν το παιδί τους και παράλληλα να το παρακολουθούν στενά», αναφέρει.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο «The British Journal of Psychiatry» -Βρετανικό Περιοδικό Ψυχιατρικής-, το οποίο εκδίδεται από το Βασιλικό Κολέγιο Ψυχιάτρων της Βρετανίας. Τα αποτελέσματά της δείχνουν ότι μέχρι και το 16% των διανοητικά υγιών παιδιών και εφήβων μπορεί να ακούσουν φωνές., η μεγάλη πλειονότητα των νέων που εμφανίζουν τέτοια συμπτώματα δεν παρουσιάζουν ποτέ κάποια ψυχική νόσο – σχιζοφρένεια ή άλλες ψυχικές διαταραχές.

Οι ερευνητές μελέτησαν περίπου 3.900 παιδιά του δημοτικού και τα ρώτησαν αν άκουγαν φωνές που κανείς άλλος δεν μπορούσε να ακούσει. Το 9% των παιδιών απάντησαν θετικά και, από αυτά, το 15% είπε ότι υπέφερε εξαιτίας των φωνών, ενώ το 19% δήλωσε ότι του δημιουργούσαν πρόβλημα στις σκέψεις τους.
Οι φωνές δεν κάνουν διάκριση ανάμεσα σε αγόρια και κορίτσια, ωστόσο τα κορίτσια είναι πιθανότερο να αισθανθούν ότι βασανίζονται από αυτές τις φωνές. Επίσης διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά της επαρχίας ακούνε συχνότερα τις φωνές σε σχέση με τα παιδιά των πόλεων (αν και οι ερευνητές περίμεναν ότι θα συμβαίνει το αντίθετο), όμως τα τελευταία είναι πιθανότερο να έχουν πρόβλημα, καθώς τείνουν να ακούνε περισσότερες φωνές ταυτόχρονα, οι οποίες μιλάνε για περισσότερη ώρα μέσα στο μυαλό τους.
Παλαιότερες έρευνες έχουν συσχετίσει αυτές τις φωνές με επιπλοκές στην μήτρα κατά την εγκυμοσύνη ή στη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων ζωής του βρέφους. Όμως η νέα μελέτη δεν διαπίστωσε τέτοιες συσχετίσεις, αν και παραδέχτηκε ότι λίγα πράγματα είναι γνωστά για την αιτία αυτών των ακουστικών παραισθήσεων.


Πηγή: http://tvxs.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Site Translator-Μεταφραστής

Αναγνώστες

Το banner μας


Αντιγράψτε τον κωδικό για να τοποθετήσετε αυτό το banner στη σελίδα σας!

Sync it