Σάββατο, 13 Φεβρουαρίου 2010

Ρομπότ Τάλως : Σύντομα φύλακες των συνόρων


Είναι μεσάνυχτα στην άγρια φύση κοντά στα σύνορα. Μια ανθρώπινη «σκιά», ένας λαθρέμπορος, ένας στρατιώτης του εχθρού ή κάποιος επίδοξος μετανάστης καταφέρνει να βρει ένα πέρασμα και με μια δρασκελιά περνάει σε άλλη χώρα. Πάνω στη χαρά του, καθώς πιστεύει ότι κατάφερε να ολοκληρώσει το ταξίδι του, ακούει μια μεταλλική συνθετική φωνή από μεγάφωνο και κοκαλώνει: «Στοπ, ακίνητος! Ψηλά τα χέρια!».

Ο άνθρωπος γυρίζει και βλέπει ένα μικροσκοπικό ρομπότ, σαν λιλιπούτειο τανκ με ερπύστριες, να τον «κοιτάζει» ψυχρά με τον φακό που έχει για μάτι. Προσέχει ότι τον σημαδεύει μόνο μια κάμερα και όχι κανένα πυροβόλο και ησυχάζει. Κάνει διστακτικά ένα βήμα, το «τανκ» τον πλησιάζει.

Πάει να τρέξει, το μηχάνημα τον ακολουθεί κατά πόδας. Στο τέλος καταλαβαίνει ότι είναι αδύνατον να το ξεφορτωθεί. Κάποια στιγμή φθάνουν στο σημείο οι αληθινοί συνοριοφύλακες και αναλαμβάνουν τα περαιτέρω.

Αυτό είναι το νέο υπερσύγχρονο ηλεκτρονικό αυτόματο σύστημα φύλαξης των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης - και όχι μόνον- που προτάθηκε σε πρόσφατο συνέδριο για ζητήματα εθνικής ασφαλείας που έγινε στο Λιντς της Βρετανίας. Κύριο μέλημα των συνέδρων ήταν η θωράκιση των συνόρων. Στόχος, να κλείσουν οι πληγές της  του λαθρεμπορίου και της παράνομης μετανάστευσης.

Τα ρομπότ είναι ιδανική περίπτωση. Για ευρωπαϊκή χρήση προτείνεται το ολοκληρωμένο σύστημα «Τάλως» (Τransportable Αutonomus patrol for Land bοrder Surveillance) το οποίο διαθέτει όχι μόνον επίγεια μέσα αλλά και τηλεκατευθυνόμενα αεροπλανάκια με κάμερες που αντικαθιστούν τις σταθερές κάμερες σε πυλώνες. Επειδή είναι πρακτικώς αδύνατη η φύλαξη των ανατολικών συνόρων της ΕΕ, υπάρχει σύμπραξη δέκα ευρωπαϊκών χωρών που έχουν διαθέσει 20 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού δικτύου επιτήρησης που χρησιμοποιεί επίγεια και εναέρια ρομπότ τα οποία κατευθύνονται από κινητά κέντρα ελέγχου. Το σύστημα προσφέρει ευελιξία καθώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν όσες μονάδες χρειάζονται χωρίς να είναι απαραίτητες μόνιμες εγκαταστάσεις.

Ο ακοίμητος υπερασπιστής της Κρήτης

Ο Τάλως (σκίτσο) ήταν ο μυθικός μεταλλικός φύλακας της Κρήτης. Ήταν γιγάντιος, ανθρωπόμορφος και με σώμα δυνατό, φτιαγμένο από χαλκό. Κατά τον Πλάτωνα, ήταν επιφορτισμένος με το καθήκον να επιτηρεί την εφαρμογή των νόμων στην Κρήτη, τους οποίους μάλιστα κουβαλούσεπάντοτε μαζί του, χαραγμένους πάνω σε χάλκινες πλάκες.Ηταν άοκνος και άγρυπνος: γύριζε όλες τις ακτές της Μεγαλονήσου τρεις φορές την ημέρα! Κρατούσε σε απόσταση τα άγνωστα πλοία που πλησίαζαν την Κρήτη πετώντας τους τεράστιες πέτρες. Αν οι άγνωστοι είχαν ήδη αποβιβαστεί, τους έκανε στάχτη με τη φοβερή ανάσα του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Site Translator-Μεταφραστής

Αναγνώστες

Το banner μας


Αντιγράψτε τον κωδικό για να τοποθετήσετε αυτό το banner στη σελίδα σας!

Sync it