Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2010

Το Avatar είναι πραγματικότητα για μία Ινδική φυλή


Ακτιβιστές, που πολεμούν για τα δικαιώματα των αυτοχθόνων πληθυσμών απευθύνθηκαν στους παραγωγούς του «Avatar» για να βοηθήσουν μία φυλή της Ινδίας να προστατέψει το σπίτι της από μία πραγματική απειλή.
Η οργάνωση Survival International με έδρα το Λονδίνο, χάραξε μία παράλληλη γραμμή ανάμεσα στους Na'vi του «Avatar» και στη φυλή Dongria Kondh στην περιοχή Orissa της ανατολικής Ινδίας, που πολεμάει να προστατέψει το ιερό βουνό από τα σχέδια της αγγλικής μεταλλευτικής εταιρείας Vedanta Resources (Vedanta).
Η Διεθνής Αμνηστία έχει επίσης αντιταχθεί στα σχέδια στους λόφους Niyamgiri. Η ανακοίνωση της αναφέρει ότι η προτεινόμενη ανασκαφή θέτει σε κίνδυνο την ύπαρξη της Dongria Kondh, μίας φυλής, που αριθμεί 8.000 άτομα και ζει στους λόφους εδώ και αιώνες. Η οργάνωση κατηγορεί την Vedanta ότι απειλεί την υγεία των τοπικών κοινοτήτων της Orissa με την μόλυνση του νερού και του αέρα, που οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας αλουμινίου έχουν ήδη προκαλέσει στην περιοχή. Ακόμη, ο υπεύθυνος ερευνητής της Διεθνούς Αμνηστίας στην Νότια Ασία επιβεβαιώνει ότι οι άνθρωποι, εγκαταλειμμένοι χωρίς καμιά ενημέρωση, αναπνέουν μολυσμένο αέρα, και πίνουν μολυσμένο νερό.
Επίσης, η Survival International ανάρτησε διαφήμιση στο περιοδικό Variety του Hollywood, καλώντας τον σκηνοθέτη του Avatar James Cameron να βοηθήσει τη φυλή. Ο διευθυντής της, Stephen Corry τόνισε ότι το μεταλλωρυχείο καταστρέψει τα δάση από τα οποία εξαρτάται η επιβίωση όχι μόνο της φυλής των Dongria Kondh αλλά και εκατοντάδων άλλων αυτοχθόνων της περιοχής.
Η εταιρεία Vedanta κατηγορεί την Διεθνή Αμνηστία ότι αμφισβητεί την αξιοπιστία της Ινδική κυβέρνησης, που έχει εγκρίνει την λειτουργία της στην περιοχή. «Η αναφορά χτυπά την καρδιά ενός προγράμματος, που συνδέεται άμεσα με την οικονομική ανάπτυξη και την αστική αναβάθμιση της Ινδίας» λέει η εταιρεία. Επίσης, σύμφωνα με τις αναρτήσεις στο σάιτ της, η αειφόρος ανάπτυξη είναι βασική αρχή της στρατηγικής της και αποτελεί δέσμευση για τους επικεφαλής και τους υπαλλήλους της.
Μέσα στις συνέπειες του προγράμματός της είναι και η απομάκρυνση των κατοίκων, που ζουν γύρω από το εργοστάσιο της Orissa από τα σπίτια τους και την μετεγκατάστασή τους.
«Εάν η Vedanta σκάψει το βουνό, το νερό θα στερέψει και τότε ούτε τι θα πίνουν οι τίγρεις, οι αρκούδες, οι μαϊμούδες και τα άλλα ζώα, που ζουν εδώ;» λέει ένας αυτόχθονας. «Δεν θα αφήσουμε την Vedanta να πειράξει το νερό μας και το βουνό», καταλήγει.

Πηγή: http://tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Site Translator-Μεταφραστής

Αναγνώστες

Το banner μας


Αντιγράψτε τον κωδικό για να τοποθετήσετε αυτό το banner στη σελίδα σας!

Sync it