Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2009

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΒΙΝΤΕΟΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Το πρώτο γνωστό ηλεκτρονικό παιχνίδι που κατασκευάστηκε ποτέ ,δημιουργήθηκε από τους Thomas T. Goldsmith Jr. και Estle Ray Mann μόλις το 1947.
Το παιχνίδι ήταν ένας εξομοιωτής πυράυλων πάνω σε μια crt οθόνη της τότε εποχής. Ο πύραυλος κατευθυνόταν από τον "χρήστη" με αναλογικά και όχι ψηφιακά κυκλώματα. Μάλιστα ο στόχος δεν εμφανίζονταν στην οθόνη μιας και δεν γινόταν ,αλλά ήταν κουκκίδες σε επικαλύμματα πάνω από την οθόνη.

Δυστυχώς δεν βρέθηκαν φωτογραφίες του υπολογιστή ή του παιχνιδιού του ίδιου στο διαδίκτυο, μπορείτε να έχετε στο μυαλό σας όμως έναν αρχαίο υπολογιστή δωμάτιο με χιλιάδες καλώδια






Η πατέντα για το πρώτο ηλεκτρονικό παιχνίδι To 1961, Οι φοιτητές του MIT Martin Graetz, Steve Russell, και Wayne Wiitanen έφτιαξαν το παιχνίδι Spacewar. Το παιχνίδι παίζονταν στον υπολογιστή του 1960, DEC PDP-1 και χρησιμοποιούσε για οθόνη έναν παλμογράφο.
Σίγουρα ήταν ένα πολύ σημαντικό παιχνίδι στην ιστορία των βιντεοπαιχνιδιών μιας και κάνει το ένα βήμα παραπάνω δείχνοντας ένα πρώτο δείγμα γραφικών και ενός πιο πετυχημένου εξομοιωτή από τα προηγούμενα. Μάλιστα το παιχνίδι είχε και παράγοντες να επηρεάζουν τα σκάφοι , με αρχικό αυτόν της βαρύτητας.














http://spacewar.oversigma.com/
Εξομοιωτής του παιχνιδιού

Το 1966 ο Ralph Baer συνέχισε να δουλεύει σε μία ιδέα που είχε σκεφτεί το 1951.
Αυτή η ιδέα ήταν να φτιάξει ένα διαδραστικό παιχνίδι που να μπορεί κάποιος να το παίξει στην τηλεόραση.
Το 1967 είχε δημιουργηθεί η πρώτη πρωτότυπη παιχνιδομηχανή που μπορούσε πλέον να παίζει κάποιος στην τηλεόραση του σπιτιού του. Κάτι που ήταν συναρπαστικό για μία εποχή που τα μόνο παιχνίδια που ΜΠΟΡΕΙ να είχε ακούσει ήταν σε μεγάλους υπολογιστές πανεπιστημίων.
Ο δρόμος για μια καινούρια βιομηχανία είχε μόλις αρχίσει να ανοίγει και το μέσο για αυτό ήταν η παιχνιδομηχανή “Brown Box”
Συνολικά είχαν φτιαχτεί 3 ή 4 πρωτότυπα “κουτιά”

Από αυτή την παιχνιδομηχανή μπορούσε να παίξει κάποιος πολλά παιχνίδια ,αθλητικά ,puzzle και παιχνίδια ερωτήσεων.
Πέρα από αυτά όμως μπορούσε να προσαρμοστεί ένα "τουφέκι" ώστε να σημαδεύει ο χρήστης στόχους στην τηλεόραση.









Ο Ralph Baer συμπλήρωσε τις πρώτες “πατέντες” το 1968 και έβαζε το “καφέ κουτί” σε επιδείξεις . Τότε ήρθε η εταιρεία Magnavox που αγόρασε τα δικαιώματα το 1971 και έτσι ένα χρόνο μετά κυκλοφόρησε ένα πιο εμπορικό μοντέλο το Odyssey που ήταν και η πρώτη ουσιαστικά κονσόλα που κυκλοφόρησε μιας και είχε μερική εμπορική επιτυχία. (τον πρώτο χρόνο κυκλοφορίας πουλήθηκαν περίπου 100.000)






To 1971,o Bill Pitts και Hugh Tuck ανέπτυξαν το πρώτο παιχνίδι που λειτουργούσε με νομίσματα και παιζόταν σε καμπίνα (arcade cabinet). Ήταν το Galaxy Game ,το οποίο ήταν απόγονος του παιχνιδιού Spacewar.Το παιχνίδι προγραμματίστηκε στο Stanford και έτρεχε σε έναν υπολογιστή DEC PDP-11/20. (έχουμε φύγει πλέον από τους "υπολογιστές δωμάτια" και πλέον είμαστε στους υπολογιστές "ντουλάπες" [minicomputer
http://en.wikipedia.org/wiki/Minicomputer])
Μόνο μία τέτοια "παιχνιδομηχανή" παράχθηκε ποτέ και υπήρχε στο Stanford. Στο μέλλον όμως αναβαθμίστηκε και μπορούσαν να παίξουν μέχρι 8 άτομα ταυτόχρονα χάρις τον ίδιο υπολογιστή.


Ο υπολογιστής στην κανονική του έκδοση


Από μπροστά


Από το πλάι (για να μην αναρωτιέστε πώς χώρεσε στην καμπίνα
)


Αναδημιουργία του αρχικού μοντέλου (καμπίνας)



2 μήνες μετά την εγκατάσταση του προηγούμενου παιχνιδιού στο Stanford, κυκλοφόρησε το παιχνίδι Computer Space από τον Nolan Bushnell και τον Ted Dabney.Ήταν το πρώτο παιχνίδι με καμπίνα που λειτουργούσε με νομίσματα (arcade cabinet) και ήταν εμπορικά διαθέσιμο. Αν και αυτό το παιχνίδι επίσης ήταν απόγονος του spacewar χρησιμοποιούσε πλέον μια κοινή τηλεόραση και όχι έναν παλμογράφο. (επίσης και στο galaxy game)
Ο Nolan Bushnell και ο Ted Dabney ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του computer space (1972) (που και αυτό ήταν δικό τους) κυκλοφόρησαν το παιχνίδι Pong πλέον από την καινούρια τους εταιρεία Atari.
Το παιχνίδι αυτό ήταν παιχνίδι Πινγκ Πονγκ και παιζόταν από 2 παίχτες, επίσης με χρήση νομίσματος.
Το 1975 κυκλοφόρησε και έκδοση του παιχνιδιού σε κονσόλα.





ΠΗΓΗhttp://www.cpusers.gr/showthread.php?t=1306&garpg=13Kostinio

1 σχόλιο:

  1. ενδιαφέρον!! τόσο καιρό έπαιζα βιντεοπαιχνίδια και δεν ήξερα πως φτιάχτηκαν!!μπράβο ρε τσίλι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Site Translator-Μεταφραστής

Αναγνώστες

Το banner μας


Αντιγράψτε τον κωδικό για να τοποθετήσετε αυτό το banner στη σελίδα σας!

Sync it