Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2009

SEALAND:ΤΟ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΚΡΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Η ΣΙΛΑΝΤ, το μικρότερο κράτος του κόσμου, που αποτελείται από μία παλαιά στρατιωτική πλατφόρμα 550 μ2, στ’ ανοικτά της Αγγλίας στη Βόρειο Θάλασσα, πωλείται προς κάθε ενδιαφερόμενο 20 χρόνια μετά την ίδρυσή του από τον εκκεντρικό βρετανό εκατομμυριούχο Ρόι Μπέιτς, που απέκτησε την έκταση το 1967, αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα Τάιμς.

Το πριγκιπάτο της Σίλαντ (ή Σιλάνδια) είναι ένα αυτό-ανακηρυχθέν κράτος, το οποίο δεν έχει αναγνωρισθεί από κανέναν άλλο. Πρόκειται για μία μεταλλική πλατφόρμα πάνω σε δύο στύλους από σκυρόδεμα στ’ ανοικτά του Χάργουϊτς, στην ανατολική Αγγλία, η οποία κατασκευάσθηκε το 1941 για να φιλοξενήσει μία αντιαεροπορική πυροβολαρχία.
Η πλατφόρμα, που είναι προσπελάσιμη μόνον από ελικόπτερα, ή πλοία, πωλείται έναντι του κολοσσιαίου ποσού των 10 εκατ. λιρών και πλέον, από τους ιδιοκτήτες της, που φυσικώ τω λόγω εκθειάζουν τα σημαντικά πλεονεκτήματά της: την απρόσκοπτη θέα στο απέραντο γαλάζιο, την εγγυημένη ηρεμία, και την απουσία φόρων.

«Το νησί μας ανήκει από 40 ετών, όμως πλέον ο πατέρας μου είναι 85 ετών, ενώ καιρός είναι να του γίνει ένα φρεσκαρισματάκι. Ήδη μας έχουν προταθεί κάποια αστρονομικά ποσά, όμως θα δούμε τι άλλο θα μας προταθεί», τονίζει στην εφημερίδα ο γιός του Μπέιτς, Μάικλ.

Μολονότι το νομικό καθεστώς της είναι αμφισβητήσιμο, η Σίλαντ μπορεί να υπερηφανεύεται όπως κάθε άλλο κράτος για το ένδοξο παρελθόν της, που περιλαμβάνει και ?πόλεμο ανεξαρτησίας. Το 1967 ο Ρόι Μπέιτς, πρώην ταγματάρχης του βρετανικού στρατού είχε καταλάβει, μαζύ με την οικογένειά του, την πλατφόρμα κι επικαλούμενος τη θέση της στα διεθνή ύδατα την ανακήρυξε σε ανεξάρτητο κράτος, δίνοντας στον εαυτό του τον τίτλο του ‘πρίγκιπος’.
Το επόμενο έτος το Βρετανικό Ναυτικό προσπάθησε ν’ ανακαταλάβει την πλατφόρμα, όμως ο ίδιος ο ‘βασιλέας της Σιλανδίας’ υπερασπίσθηκε με τα όπλα το βασίλειό του. Εν συνεχεία, βρετανός δικαστής δικαίωσε τον Μπέιτς, κρίνοντας πως η πλατφόρμα βρίσκεται πέραν των τριών μιλίων των εθνικών υδάτων της Βρετανίας.
Το 1974, ο Μπέιτς προχώρησε ακόμη περισσότερο θεσπίζοντας Σύνταγμα, σημαία, εθνικό ύμνο, επίσημο νόμισμα (το δολάριο Σιλάνδιας, ισότιμο με το αμερικανικό), καθώς και διαβατήρια. Τέσσερα χρόνια αργότερα, η Σίλαντ έγινε το θέατρο ακόμη μίας περιπέτειας: γερμανοί και ολλανδοί επιχειρηματίες, που διαπραγματεύονταν μία επένδυση, απήγαγαν τον γιό του Μπέιτς, όμως γρήγορα εξουδετερώθηκαν κι οι κρατήθηκαν ως ‘αιχμάλωτοι πολέμου’ για καιρό έως ότου απελευθερωθούν.
Fake Sealand License Plate Για να δείτε ένα βίντεο για τη Sealand μπείτε εδώ
http://www.youtube.com/watch?v=iIMbQTnYsu0&feature=related

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Site Translator-Μεταφραστής

Αναγνώστες

Το banner μας


Αντιγράψτε τον κωδικό για να τοποθετήσετε αυτό το banner στη σελίδα σας!

Sync it