Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2010

Η τρύπα του όζοντος παραμένει σταθερή με ορισμένα σημάδια ανάκαμψης

Με αφορμή την επέτειο της 18ης Σεπτεμβρίου των 23 χρόνων από την υπογραφή του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ (που αφορά την αντιμετώπιση του προβλήματος της τρύπας του όζοντος), η διεθνής επιστημονική κοινότητα δηλώνει περισσότερο αισιόδοξη από ποτέ! Κι αυτό διότι τα παγκόσμια επίπεδα όζοντος έχουν σταθεροποιηθεί και μάλιστα έχουν δείξει σημάδια ανάκαμψης σε ορισμένες περιοχές του βορείου ημισφαιρίου, κυρίως στα μεγαλύτερα και μέσα γεωγραφικά πλάτη. 

«Στο βόρειο ημισφαίριο έχουμε, όντως, αρχίσει να βλέπουμε κάποια βελτίωση, αλλά δυστυχώς, στο νότιο ημισφαίριο, στην άνοιξη της Ανταρκτικής, εξακολουθεί να υπάρχει αυτή η τρύπα, η οποία είναι αρκετά μεγάλη. Φέτος, είναι λίγο καλύτερα τα πράγματα, σε σχέση με πέρσι, που ήταν απογοητευτικά», υπογράμμισε ο πρόεδρος της διεθνούς επιτροπής όζοντος του κέντρου έρευνας φυσικής της ατμόσφαιρας και κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών, καθηγητής Χρήστος Ζερεφός.

Σύμφωνα, πάντα, με την Διεθνή Επιτροπή για το Όζον, η επιστροφή της παγκόσμιας προστατευτικής στοιβάδας του όζοντος στα επίπεδα πριν το 1980, αναμένεται να επιτευχθεί περί τα μέσα του 21ου αιώνα, ως αποτέλεσμα της μείωσης των ενώσεων που καταστρέφουν το όζον, και οι οποίες ρυθμίζονται από το πρωτόκολλο του Μόντρεαλ. Στην Ανταρκτική η επιστροφή αυτή αναμένεται να συμβεί περίπου δύο δεκαετίες αργότερα.

Απο το: 
http://tileorasi-hellas.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Site Translator-Μεταφραστής

Αναγνώστες

Το banner μας


Αντιγράψτε τον κωδικό για να τοποθετήσετε αυτό το banner στη σελίδα σας!

Sync it