Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2010

Greenpeace,σώζωντας τον Πλανήτη Γη
Greenpeace
Greenpeacelogo1.png
ΕίδοςΜΚΟ
Ίδρυση1971
ΈδραΆμστερνταμ, Ολλανδία
ΠρόσωπαPaul Cote
Jim and Marie Bohlen
Irving and Dorothy Stowe
Patrick Moore
ΚλάδοςΠεριβάλλον
Προϊόντα/
Υπηρεσίες
Bιo-διασπώμενα, ανακυκλωμένα προϊόντα , Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κτλ.
Κύκλος εργασιών$360 εκατομμύριαUSD (2005)
Ιστότοποςwww.greenpeace.org/
Η Greenpeace είναι μία διεθνής Μη κυβερνητική οργάνωση με σκοπό την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.


Ιστορικό οργάνωσης

Το 1970, μετα από πρωτοβουλία των Jim Bohlen, Irving Stowe και Paul Cote ιδρύθηκε η επιτροπή «Μην ταράζετε τα νερά» (Dont't Make a Wave) με έδρα το Βανκούβερ του Καναδά. Μοναδικός της σκοπός ήταν να οδηγήσει ένα μικρό σκάφος με 12 άτομα μέσα στη ζώνη των πυρηνικών δοκιμών που πραγματοποίησαν οι Η.Π.Α. στην περιοχή Amchitka της Αλάσκα. Οι ακτιβιστές δεν κατάφεραν να σταματήσουν τις δοκιμές και συνελήφθησαν, αλλά το τολμηρό εγχείρημά τους έγινε γνωστό σε ολόκληρο τον πλανήτη, αναγκάζοντας τις αμερικανικές αρχές να τους απελευθερώσουν και να μη χρησιμοποιήσουν ποτέ ξανά την περιοχή σαν πεδίο πυρηνικών δοκιμών.
Το1971πλέον,ιδρύθηκε η Greenpeace, μία ανεξάρτητη, μη κερδοσκοπική περιβαλλοντική οργάνωση. Τα μέλη της οργάνωσης αποφάσισαν την μετονομασία της ώστε να εξυπηρετεί καλύτερα το σκοπό τους: τη δημιουργία ενός πράσινου και ειρηνικού κόσμου. Όμως οι λέξεις green(πράσινο) και peace (ειρήνη) δεν χωρούσαν στην πρώτη κονκάρδα που σχεδιάστηκε και έτσι γεννήθηκε το όνομα «Greenpeace» ως μια λέξη. Έχοντας ως αρχές τη μη-βία, την άμεση δράση και την ανεξαρτησία από κόμματα, κυβερνήσεις και οικονομικά συμφέροντα, αγωνιζεται για νερό και τροφή χωρίς τοξικές ουσίες και μεταλλαγμένα, για κλίμα που ευνοεί την ανάπτυξη ζωής αντί να την καταστρέφει, για θάλασσες και δάση πλούσια σε ζωή, για έναν ειρηνικό κόσμο, όπου ο πυρηνικός εφιάλτης θα ανήκει οριστικά στο παρελθόν.
Το 1979 τα γραφεία της Greenpeace στην Αυστραλία, στον Καναδά, στην Γαλλία, στην Ολλανδία, στη Νέα Ζηλανδία, στην Μεγάλη Βρετανίακαι στις Η.Π.Α. συνέπραξαν για τη δημιουργία του «Greenpeace International», της διεθνούς οργάνωσης. Από το Μάιο του 1989 το δειθνές γραφείο είναι εγκατεστημένο στο Άμστερνταμ. Η Greenpeace έχει εθνικά γραφεία σε 42 χώρες (ουσιαστικά εχει σε 38 χώρες απλα σε άλλες 4 χώρες που δεν ειναι δημοκρατικές υπάρχουν ομάδες που συντηρουνται οικονομικά απο την Greenpeace International), το καθένα οικονομικά ανεξάρτητο απο το άλλο. Η Greenpeace International εκτος απο τις ομάδες στις χώρος εθνικά γραφεία, ειναι υπευθυνη για τον στόλο της οργάνωσης που αποτελειτε απο τρία πλοια, εκ' των οποίων το ένα ειναι το ιστορικο Rainbow Warrior.Τα αλλα δύο ειναι το Esperanza και το Artic Sunrise.

Η Greenpeace χρηματοδοτείται ολοκληρωτικά από τις συνδρομές των 3.000.000 υποστηρικτών της σε 158 χώρες γεγονός που την κάνει ανεξάρτητη απο οποιοδήποτε παράγωντα (κυβερνησεις, οργανισμους, εταιριες κ.α.). Σε μικρότερο βαθμό η Greenpeace εισπράτει έσοδα από τις πωλήσεις ειδών όπως μπλούζες βιβλία και κονκάρδες.


Οι μεγαλυτερες επιτυχίες της Greenpeace:

Από την αρχή της ιστορίας της, η Greenpeace βρέθηκε αντιμέτωπη με κυβερνήσεις, πολυεθνικές εταιρίες - κολοσσούς, τεράστια οικονομικά αλλά και πολιτικά συμφέροντα. Παρόλα αυτά, καταφέραμε να σημειώσουμε πολλές και σημαντικές νίκες για το περιβάλλον:
 • Οι Η.Π.Α. σταματούν τις πυρηνικές δοκιμές στην Αλάσκα.
 • Κηρύττεται διεθνές μορατόριουμ για την εμπορική φαλαινοθηρία.
 • Απαγορεύεται διεθνώς η καύση αποβλήτων στη θάλασσα.
 • Απαγορεύεται κάθε βιομηχανική εκμετάλλευση της Ανταρκτικής ως το 2041.
 • Απαγορεύει οριστικά η πόντιση ραδιενεργών και βιομηχανικών αποβλήτων στη θάλασσα.
 • Αποφασίζεται η οριστική απαγόρευση της πόντισης εξεδρών πετρελαίου στον Ατλαντικό.
 • Η Γαλλία σταματά οριστικά τις πυρηνικές δοκιμές,
 • Τα Ηνωμένα Έθνη απονέμουν το Βραβείο Όζοντος στην Greenpeace για την προώθηση των “πράσινων ψυγείων” (Greenfreeze), που δεν καταστρέφουν το όζον και δεν απειλούν το κλίμα της Γης.
 • Απαγορεύονται τα αφρόδιχτα, ένα από τα πιο καταστροφικά αλιευτικά εργαλεία.
 • Υπογράφεται το Πρωτόκολλο για τη Βιοασφάλεια, το οποίο βάζει διεθνείς φραγμούς στο εμπόριο μεταλλαγμένων οργανισμών.
 • Καταργούνται οι πιο επικίνδυνες και τοξικές ενώσεις (γνωστές και ως POPs).
 • Υπογράφεται το Πρωτόκολλο του Κιότο που θέτει διεθνή όρια στις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου για την αποτροπή των κλιματικών αλλαγών.
 • Η Ελλάδα γίνεται η πρώτη χώρα στον κόσμο που ανακηρύσσεται “Ζώνη Ελεύθερη από Μεταλλαγμένα”
 • Αρχίζει η μεταφορά των επικίνδυνων τοξικών από τις εγκαταστάσεις της βιομηχανίας “ΔΙΑΝΑ” στη Θεσσαλονίκη.

Για περισσότερες πληροφορίες μπείτε στο http://www.greenpeace.org/greece/

Δείτε μερικά video της Greenpeace που πιστεύω θα σας ευαισθητοποιήσουν .


Για περισσότερα video στα http://www.youtube.com/user/GreenpeaceGreece και http://www.youtube.com/user/GreenpeaceVideo


ΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΥΝΗΜΑ ΤΗΣ GREENPEACE
ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΟΥ!!!
ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ!!! ACT NOW!!!

1 σχόλιο:

 1. ΠΙΣΤΕΥΩ ΝΑ ΕΙΔΑΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ GREENPEACE ΚΑΙ ΝΑ ΣΑΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΑΝ ΑΡΚΕΤΑ!!!ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ GREENPEACE!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Site Translator-Μεταφραστής

Αναγνώστες

Το banner μας


Αντιγράψτε τον κωδικό για να τοποθετήσετε αυτό το banner στη σελίδα σας!

Sync it