Παρασκευή 26 Ιουνίου 2009

ΛΑΘΗ ΓΟΝΙΩΝ


Απίστευτα λάθη γονιών που οδήγησαν μέχρι το θάνατο...



Η Ρεβέκα, δύο χρονών, ζούσε στη Βοστόνη. Οι γονείς της, ανήσυχοι από τη συμπεριφορά της, την έθεσαν υπό την φροντίδα ψυχίατρου. Η διάγνωσή της ξεκάθαρη: διαταραχή της προσοχής. Η σύστασή της απλή: ισχυρό κοκτέιλ φαρμάκων. Όσο περνούσε ο καιρός, η Ρεβέκα άρχισε να «ηρεμεί». Παράλληλα, γονείς, ικανοποιημένοι από την «ευεργετική» επίδραση των φαρμάκων, συμφωνούσαν τακτικά για ολοένα και πιο ισχυρή δόση.

Η Κάντας είχε μακριά, καστανά μαλλιά, φακίδες στη μύτη και ένα όμορφο, ντροπαλό χαμόγελο. Όταν γεννήθηκε, στις 19 Νοεμβρίου 1989, στη βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ, η μητέρα της ήταν έφηβη και ο πατέρας ήδη βίαιος. Σε ηλικία πέντε ετών παραδόθηκε σε ίδρυμα και λίγο αργότερα απέκτησε νέους γονείς. Αλλά τα προβλήματα, τα οποία της είχαν φορτώσει οι φυσικοί γονείς της, δεν την εγκατέλειψαν. Οι καινούργιοι γονείς δοκίμασαν τα πάντα - συμβούλους, γιατρούς, φάρμακα... Τον Απρίλιο του 2000, απελπισμένοι, αποτάθηκαν σε ψυχολόγους. Κατόπιν οδηγιών τους, ακολούθησαν μια θεραπεία, διάρκειας δύο εβδομάδων και κόστους 7.000 δολαρίων. Στη λεγόμενη «αναγέννηση», η Κάντας καθημερινά τυλιγόταν σφιχτά μέσα σε ύφασμα - απομίμηση μήτρας, ενώ θεραπευτές την εμπόδιζαν να απελευθερωθεί από αυτό, προσπαθώντας κάθε φορά να παρατείνουν όσο γινόταν περισσότερο το χρόνο παραμονής της εκεί μέσα.

Είναι, άραγε, επιστήμη η ψυχολογία; Βασικά γνωρίσματα κάθε επιστήμης είναι η θεωρία (υπόθεση), το πείραμα και η μέτρηση των αποτελεσμάτων (απόδειξη). Αν μια θεωρία μπορεί να τροποποιηθεί από πειραματικές αποδείξεις, είναι επιστημονική. Αν όχι, τότε σίγουρα δεν είναι επιστημονική. Η θεωρητική ψυχολογία δεν μπορεί να παράγει ένα αξιόπιστο -επιστημονικό- πυρήνα, ενώ η πρακτική (κλινική) ψυχολογία δεν είναι σε θέση να εκτελέσει ένα μετρήσιμο -επιστημονικό- πείραμα. Πολλοί γονείς πιστεύουν ότι οι ψυχολόγοι είναι κάτι σαν γιατροί. Λόγω απουσίας της επιστημονικής χροιάς της ψυχολογίας, όμως, ξεχνούν πως οι ψυχολόγοι δεν είναι υπόλογοι για τις ενέργειές τους - όπως είναι οι γιατροί.

Η Κάντας δεν άντεξε πέρα από σαράντα λεπτά στη «μήτρα» της - ξεψύχησε σε μια από τις «θεραπείες» της δεύτερης εβδομάδας. Ήταν 18 Απριλίου 2000 και η Κάντας δεν είχε προλάβει να κλείσει τα έντεκα. Το δεκάωρο βίντεο με όλες τις «θεραπείες» της (και την τελευταία) προβλήθηκε στο δικαστήριο και η μητέρα της καταδικάστηκε σε φυλάκιση τεσσάρων ετών με αναστολή - οι δύο «θεραπευτές»... έλαβαν από δεκαέξι χρόνια. Η Ρεβέκα άντεξε επί δύο χρόνια την ολοένα αυξανόμενη δοσολογία των φαρμάκων που της χορηγούσαν. Πέθανε σε ηλικία τεσσάρων ετών, στις 13 Δεκεμβρίου 2006. Οι τραυματιοφορείς του ασθενοφόρου, που κλήθηκε, τη βρήκαν νεκρή στο πάτωμα, δίπλα στο κρεβάτι των γονιών της. Η μητέρα της, ήδη σε βαριά κατάθλιψη, περιμένει τη δίκη της...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Site Translator-Μεταφραστής

Αναγνώστες

Το banner μας


Αντιγράψτε τον κωδικό για να τοποθετήσετε αυτό το banner στη σελίδα σας!

Sync it