Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Έρχεται το τσιπάκι-Ολοκληρώνεται το φακέλωμα-Χάνουμε κάθε ίχνος υποτυπώδους ελευθερίας μας


«Φοροκάρτα», θα χρησιμοποιήσουμε το 2011 για την ηλεκτρονική καταγραφή όλων των οικονομικών συναλλαγών μας σε τράπεζες και καταστήματα, ώστε να μην απαιτείται η έκδοση αποδείξεων για την εφορία. Αυτή είναι όμως μόνο η αρχή καθώς
στο τέλος του επόμενου χρόνου, αναμένεται να τεθεί σε ισχύ η νέα βιομετρική «κάρτα του πολίτη».
Σύμφωνα με την άποψη που επικρατεί σε κυβερνητικούς κύκλους, η «κάρτα του πολίτη», που θα αντικαταστήσει την παλαιά αστυνομική ταυτότητα, θα είναι βιομετρικού τύπου και θα περιλαμβάνει, εκτός του μικροτσίπ, ψηφιακή φωτογραφία του κατόχου της, τουλάχιστον δύο δακτυλικά του αποτυπώματα, την ηλεκτρονική του υπογραφή για συναλλαγές με διάφορες υπηρεσίες και σωρεία άλλων προσωπικών πληροφοριών (ΑΜΚΑ, ΑΦΜ), τα οποία θα τον ταυτοποιούν.
Το περιεχόμενο της νέας κάρτας προκύπτει, λένε κυβερνητικές πηγές, από τον ευρωπαϊκό κανονισμό 444/2009, που υποχρεώνει όλες τις χώρες της Ε.Ε. να καθιερώσουν εντός δύο ετών βιομετρικά στοιχεία στα διαβατήρια και όλα τα ταξιδιωτικά έγγραφά τους. Ηδη στα ελληνικά διαβατήρια έχουν ενσωματωθεί και η ψηφιακή φωτογραφία και τα δακτυλικά αποτυπώματα για όλους τους πολίτες άνω των 12 ετών.
Και οι δύο κάρτες, προκαλούν έντονους προβληματισμούς και αντιδράσεις νομικών αλλά και της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, καθώς έχουν άμεση σχέση με την καθημερινή δραστηριότητα των πολιτών και τις σχέσεις τους με τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.
Ωστόσο, η εφαρμογή των ηλεκτρονικών καρτών δεν αποτελεί ελληνικό «προνόμιο». Σύμφωνα με έρευνα της Κομισιόν, 20 χώρες της Ενωσης εφαρμόζουν ή σχεδιάζουν να εφαρμόσουν στο προσεχές μέλλον παρόμοιου τύπου κάρτες. Με τα σημερινά δεδομένα, πάντως, από τις 27 χώρες-μέλη της Ε.Ε., οι δεκαεπτά επιβάλλουν υποχρεωτική έκδοση ταυτότητας αναγνώρισης αλλά μόλις οκτώ εκδίδουν ηλεκτρονικές κάρτες νέου τύπου.
Από τις οκτώ αυτές χώρες, βιομετρικά δεδομένα (φωτογραφία υψηλής ευκρίνειας και δακτυλικά αποτυπώματα) συμπεριλαμβάνουν υποχρεωτικά στις νέες κάρτες έξι κράτη της Ε.Ε. (Βέλγιο, Ιταλία, Σουηδία, Λιθουανία, Πορτογαλία και Ισπανία). Στη Σουηδία τις νέες ταυτότητες εκδίδει η εφορία. Με τις κάρτες νέου τύπου, όλοι οι υπήκοοι των χωρών τους μπορούν να ταξιδέψουν ελεύθερα εντός της Ε.Ε

6 σχόλια:

  1. http://www.youtube.com/watch?v=UDhDrFrs7as&feature=related

    http://www.youtube.com/watch?v=eob532iEpqk&feature=related

    deite poso orea to paroysiazoyn!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα πρώτο βίντεο που παρέθεσες ανώνυμε πιο πολύ για διαφήμιση νέου, επαναστατικού φαρμάκου μου κάνει παρά για τσιπ-πληροφοριών. :Ρ

    Δεν ξέρω κατά πόσο υπέρ ή κατά είμαι αυτής της ιδέας. Μου φαίνεται πως προσωπικές πληροφοριές του κάθε πολίτη θα είναι διαθέσιμες σε πολλούς οργανισμούς και πολλές επιχειρήσεις, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει στην μεταχείρισή του εν άγνοιά του. Είναι εκνευριστικό -αν και χρήσιμο- το να έχεις τέτοιο όγκο πληροφοριών σε ένα μικρό ηλεκτρονικό επίτευγμα.
    Βέβαια, δεν μπορώ να αγνοήσω ορισμένα θετικά στοιχεία που έχει. Μου φαίνεται πως η αντιγραφή ενός τέτοιου τσιπ είναι σχεδόν σίγουρο πως δεν είναι εφικτή. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μικρότερο βαθμό χρηματοοικονομικών δολοπλοκιών.

    Είναι ένα περίπλοκο θέμα για το οποίο δεν έχω ολοκληρώμενη άποψη. :/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Προβάλλουν τα ¨καλά¨μόνο του μικροτσιπ όπως πάταξη της φορδιαφυγής,ελαχιστοποίηση της γραφειοκρατίας,μείωση των δολοπολοκιών για να μας πείσουν να το βάλουμε.Άμα θέλανε δε θα υπήρχε τόση γραφειοκρατία ούτε τόση φοροδιαφυγή,ούτε τόσες δολοπλοκίες.Τα μεγάλα κεφάλια αποφασίζουν για εμάς και εμείς θα έπρεπε να αντισταθούμε μόνο και μόνο για αυτό τον απλό λόγο. Άμα σκεφθείς τα κακά του μικροτσιπ τότε θα καταλάβεις πόσο μοχθηρούς εγκεφάλους και πονηρούς έχουν.Θέλουν να μας εξαρτήσουν και να μας παγιδεύσουν στην καταναλωτική,βασανιστική,δίχως αξίες,απάνθρωπη κοινωνία τους.Με λίγα λόγια να μας έχουν στο χέρι τους.Θα ξέρουν τα πάντα για εμάς όποια στιγμή θέλουν.Θέλουν να αποπροσανατολίσουν τον άνθρωπο από την ελεύθερη φύση του.

    Όμως παρ'όλα αυτά άμα ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας δεν το αποδέχεται τότε δε θα μπορεί να λειτουργήσει ολοκληρωτικά.(Γιατί με αυτό θα αντικατασταθούν τα χρήματα όπως καλάβατε.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όσο αφορά τη διαφήμιση που είδες Dreamcatcher,όντως σχετίζεται και με την ιατρική όπως αποδείχθηκε αφού στις ΗΠΑ προωθείται με σκοπό την υγειονομική περίθαλψη.Εδώ προβάλλουν την πάταξη την φοροδιαφυγής (που είναι έντονο και πολυσυζητημενο θέμα τόσο καιρό στην Ελλάδα) και στις ΗΠΑ την βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης.Δηλαδή όπως βολέυει τον κάθε τόπο......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η παρακολουθηση μας δεν ειναι δυστυχως ουτε φαντασια μας και ουτε προιον συνομωσιας καποιων βαρεμενων.Ειτε μεσω σελιδων κοινωνικης δικτιωσης,τηλεφωνα κινητα και σταθερα (πχ καταχωρηση των καρτοκινητων) καμερες κτλπ.Το κρατος ετσι συγκεντρωνει πληροφοριες για τους πολιτες του,και δεν εννοω τι τρωνε και μαλακιες.Τους διαχωριζει σε αυτους που φαινονται ησυχοι σε αυτους που βλεπει πως αντιδρουν κτλπ.Προσωπικα οποιαδηποτε προσπαθεια ελεγχου των ζωων μας με βρισκει αντιθετο ειτε ειναι προς το μας ειτε για την ασφαλεια μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ας ξεκαθαρίσω κάτι: δεν είπα πως είμαι ούτε υπέρ, ούτε κατά της συγκεκριμένης τεχνολογίας.
    Γενικά είμαι κατά γιατί πράγματι, με έναν υπόγειο και πανούργο τρόπο βάζουν χέρι νόμιμα στις προσωπικές πληροφορίες μας. Επίσης το θεωρώ απαράδεκτη την υποχρεωτική έκδοση αυτού του chip. Θα ήταν ορθότερο να επιλέξει κάθε χώρα ποιο σύστημα θέλει, κι όχι να επιβληθεί ένα συγκεκριμένο στην Ε.Ε. Βέβαια θα μου πείτε, σε αυτή την κατάσταση που επικρατεί δεν ενδιαφέρει και πολλούς τι είναι ορθό και τι όχι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Site Translator-Μεταφραστής

Αναγνώστες

Το banner μας


Αντιγράψτε τον κωδικό για να τοποθετήσετε αυτό το banner στη σελίδα σας!

Sync it