Σάββατο 28 Αυγούστου 2010

Φωτογραφίες που άλλαξαν τον κόσμο


1994. Η φωτογραφία αυτή του Kevin Carter πήρε το πρώτο βραβείο Πούλιτζερ την ίδια χρονιά. Το παιδί σέρνεται προς την κατασκήνωση φαγητού των Ηνωμένων Εθνών και ο γύπας καρτερεί τον θάνατο του


 1939. η πεντάχρονη μητέρα







το χέρι ενός μωρού  19 αυγούστου του 1999





η δύναμη του ενός       τραβήχτηκε στο Ίσραήλ την 1η φευρουαρίου του 2006 




Photographer: Steve McCurry Και φυσικά δεν θα έλειπε το Αφγανό κορίτσι, εικόνα που ανήκει στον φωτογράφο Steve McCurry του National Geographic. Η Sharbat Gula ήταν ένας από τους σπουδαστές σε ένα άτυπο σχολείο που βρισκόταν μέσα σε ένα στρατόπεδο προσφύγων.
Ο McCurry, σπάνια έβρισκε την ευκαιρία να φωτογραφίσει Αφγανές γυναίκες, έτσι επωφελήθηκε της ευκαιρίας και συνέλαβε την φωτογραφία της. Το κορίτσι ήταν τότε περίπου 12 ετών. Ο McCurry έκανε την φωτογράφιση για την κάλυψη του εξωφύλλου του National Geographic της επόμενης χρονιάς.
Η ταυτότητά του κοριτσιού αποκαλύφθηκε το 1992.



και το μετα ... 









Τα πτώματα του τσουνάμι που ειχε πλήξει την Ταηλανδη το 2004 





11 Ιουνίου 1963
Ο βουδιστής μοναχός, Thich Quang Duc, αυτοπυρπολείται ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την καταπίεση των βουδιστών απ' την κυβέρνηση του Βιετνάμ. Καθόλη την διάρκεια της αυτοπυρπόλησης δεν κουνήθηκε καθόλου απ' την θέση του.





Άπο τη φωτιά της Βοστόνης

Nagasaki 1945
το σύννεφο του μανιταριού από την ατομική βόμβα ήταν κάτι πρωτοφανές όταν παρουσιάστηκε στο ευρύ κοινό. Ήταν μια παντοδύναμη και τρομερή εικόνα για τη δύναμη που εξαπολύθηκε . Στις 6 Αυγούστου η πρώτη ατομική βόμβα σκότωσε κατ’ εκτίμηση 80.000 ανθρώπους στην ιαπωνική πόλη της Χιροσίμα. Δεν υπήρξε όμως καμία γρήγορη παράδοση, και τρεις ημέρες αργότερα μια δεύτερη βόμβα εξερράγη 500 μέτρα επάνω από το έδαφος στο Ναγκασάκι. Η τρομακτική δύναμη του αέρα, οι ακτίνες θερμότητας που έφταναν σε αρκετές χιλιάδες βαθμούς και η ακτινοβολία κατέστρεψαν τα πάντα , σκοτώνοντας και τραυματίζοντας 150.000 ενώ πολλαπλάσιοι θα πέθαιναν στα χρόνια που θα ακολουθούσαν . Σε αντιδιαστολή με τις πολύ εξειδικευμένες εικόνες του πολέμου που είχαν φέρει το πόνο σε κάθε σπίτι , αυτές οι εικόνες από την Ιαπωνία που ήταν και τα περισσότερα θύματα , ήταν συγκλονίστηκες και σοκαριστηκές περισσότερο για την διαφαινόμενη μακροχρόνια προοπτική, που παρουσίαζε το πόσο μεγαλύτερο μέγεθος καταστροφής ήταν τελικά.



1989. Ένας νεαρός Κινέζος στέκεται αγέρωχα μπροστά από τα τάνκς κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων υπέρ των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων στην πλατεία Τιεν Αν Μεν.




Ένα παιδί ζωγραφίζει το σπίτι του . Ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος δεν είχε μονο πολλά θύματα.













11 Σεπτεμβρίου του 2001 





Οκλαχόμα .  το κοριτσακια αυτό είχε κλεισει τα πρώτα του γεννέθλια πριν μία μέρα




1911. Οι καταρράκτες του Νιαγάρα παγώνουν και το σοκ για την παγκόσμια κοινή γνώμη είναι τεράστιο. Κάποιοι μιλάνε για σημάδι που προμηνύει το τέλος του Κόσμου

1980. Ένα παιδί στην Ουγκάντα που βρίσκεται στα πρόθυρα του θανάτου λόγω πείνας απλώνει το χέρι του σε έναν Ιεραπόστολο.




Βρύση για λευκούς και βρύση για έγχρωμους




Δύναμη των λουλουδιών     . 21 Οκτωβρίου 1967









Οι αμερικανοί σηκώνουν τη σημαία τους στο Ιαπωνικό  νησί Ιο Τζίμα



Μεξικό 1968
Οι Αφρο-αμερικανοί Ολυμπιονίκες Tommie Smith (κέντρο) και John Carlos (δεξιά), κατά την βράβευσή τους κι ενώ ακούγεται ο εθνικός ύμνος των Η.Π.Α., υψώνουν τη γροθιά τους φορώντας μαύρα γάντια, θέλοντας έτσι να διαμαρτυρηθούν για τις φυλετικές διακρίσεις που υφίστανται στη χώρα τους. Ο έτερος Αυστραλός συναθλητής τους, Peter Norman, συμπαρίσταται, φορώντας ένα διακριτικό του Ολυμπιακού Σχεδίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και είναι αυτός που πρότεινε στους συναθλητές του να φορέσουν από ένα γάντι. Μετά την κίνηση αυτή, οι 2 αθλητές αποβλήθηκαν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και την Ολυμπιακή ομάδα των Η.Π.Α., ενώ λέγεται ότι τους αφαιρέθηκαν και τα μετάλλια (διαψεύστηκε από τον Carlos).



1969. Ο άνθρωπος κατακτάει τη Σελήνη. Η ανθρωπότητα σπάει το φράγμα της κοσμικής απομόνωσης. Ο Νηλ Άρμστρονγκ φωτογραφίζει τον Μπαζ Όλντριν.


16 Ιουλίου 1969
Η αποστολή του Apollo 11 με πλήρωμα τους Neil Armstrong, Edwin (Buzz) Aldrin και Michael Collins προσεληνώνεται επιτυχώς και ο Neil Armstrong αφήνει το πρώτο ανθρώπινο αποτύπωμα στην επιφάνεια της Σελήνης το οποίο θα παραμείνει εκεί για εκατομμύρια χρόνια.
Η αποστολή προσθαλασσώθηκε στον Ειρηνικό ωκεανό με ασφάλεια στις 24 Ιουλίου 1969




1968. Ο Αρχηγός της Αστυνομίας του Νοτίου Βιετνάμ Nguyen Ngoc Loan πυροβολεί εξ’ επαφής έναν νεαρό για τον οποίον υποπτεύεται ότι είναι στρατιώτης Βιετκόνγκ



Lynching 1930 Ένας όχλος 10.000 λευκών μετέφερε τις βαρειές και τους κασμάδες στις πόρτες των φυλακών για να αρπάξουν με τη βία αυτούς τους δύο νέους Μαύρους που κατηγορήθηκαν για το βιασμό ενός λευκού κοριτσιού. ο θείος του κοριτσιού κατάφερε να σώσει τη ζωή ενός τρίτου με την πιστοποίηση της αθωότητας του. Τα περισσότερα, από τα σχεδόν 5.000 λυντσαρίσματα, που τεκμηριώθηκαν κατα τη δεκαετία του ’60 διαπράχτηκαν στο νότο. (Οι απαγχονισμοί, οι ξυλοδαρμοί και οι ακρωτηριασμοί ονομάστηκαν «πρόταση του δικαστή Lynch.» Μερικές φωτογραφίες από λυντσαρίσματα έγιναν κάρτες και σχεδιάστηκαν για να προωθήσουν την υπεροχή της λευκής φυλής.
Τελικά οι διάφοροι οργανισμοί κακοποιημένων και (παραδόξως?), τα «ευτυχή πλήθη» που ζητωκραύγαζαν κατέληξε σήμερα να είναι τόσα πολλά, όσα πολλά ήταν και τότε! . Σήμερα οι εικόνες υπενθυμίζουν σε μας ότι δεν έχουμε απομακρυνθεί και τόσο μακριά από τη βαρβαρότητα όσο θα επιθυμούσαμε .





Πως αρχίζει η ζωή




Το τέρας του Λόχνες


1994. Ένας άνδρας που βασανίστηκε από τους στρατιώτες επειδή θεωρήθηκε ύποπτος συνεργασίας με τους αντάρτες Tutsi.















1932. Η γέννηση του αμερικάνικου ονείρου. Ο φωτογράφος Charles C. Ebbets αποθανατίζει 11 εργάτες να γευματίζουν με απίστευτη άνεση, σε μία δοκό στον 69ο όροφο νεοαναγειρόμενου ουρανοξύστη στη Νέα Υόρκη













Ένα ποντίκι με αυτί ανθρώπου. 1997



2003. Ένας Ιρακινός αιχμάλωτος πολέμου προσπαθεί να ηρεμήσει το παιδί του.





Η αποστολή του apollo 13 κατέληξε σε καταστροφή





Ντόλη ,το κλωνοποιμενο πρόβατο



Ο μεγαλοπόδαρος


5 Μαρτίου, 1960
Στα πλαίσια μιας νεκρώσιμης ακολουθίας που λαμβάνει χώρα στην Αβάνα της Κούβας και σε μια ανύποπτη στιγμή, ο φωτογράφος Alberto Korda, παίρνει την πιο διάσημη φωτογραφία του Che Guevara. Η φωτογραφία δημοσιεύθηκε 7 χρόνια αργότερα, με τίτλο «Ο ηρωικός Τσε».



14 Αυγούστου 1945
Ο πόλεμος μόλις έχει τελειώσει και η επιστροφή των στρατιωτών στα σπίτια τους είναι γεγονός. Μέσα στην γενική ευφορία, ένας ναύτης (ονόματι Glenn Edward McDuffie ) και μια νοσοκόμα, αν και εντελώς άγνωστοι μεταξύ τους, φιλιούνται αυθόρμητα με πάθος, στην μέση του δρόμου, στην Times Square της Νέας Υόρκης. Η φωτογραφία έμεινε γνωστή με τον τίτλο «Το φιλί του ναύτη» (Sailor's kiss) και την πήρε ο φωτογράφος Alfred Eisenstaedt.



H πρώτη φωτογραφία στο κόσμο..1827
Από το 1793, ο Γάλλος Nicιphore Niιpce και ο αδελφός του Claude φαντάστηκαν μια φωτογραφική διαδικασία και κατά τη διάρκεια των επόμενων χρόνων ο Nicιphore πειραματίστηκε με τις διάφορες φωτοευαίσθητες ουσίες και τις φωτογραφικές μηχανές. Το 1824 παρήγαγε μια άποψη από το παράθυρό του σε ένα μεταλλικό πιάτο που καλύφθηκε με άσφαλτο. Αυτή και οι περισσότερες εικόνες που διαμορφώνονται από το Niιpce στα 1820 δεν υπάρχουν πια, αλλά η συγκεχυμένη εικόνα ενός σπιτιού περιστεριών και μιας στέγης σιταποθηκών που δημιουργήθηκε το καλοκαίρι του 1827(φωτογραφία) είναι μια καλή αντιπροσώπευση της τέχνης του Niιpce. Για να δημιουργήσει αυτό που αποκάλεσε “ηλιογράφο,” ή σχέδιο ήλιων ο Niιpce κράτησε χρόνο έκθεσης κάτι περισσότερο από οκτώ ώρες !!
Η φωτογραφία, αν και ακόμα δεν ήταν καθόλου πρακτική, είχε εφευρεθεί!!

Biafra 1969. Όταν το Igbos της ανατολικής Νιγηρίας ανακηρύχτηκε ανεξάρτητο το 1967, η Νιγηρία απέκλεισε τη κύρια χώρα- biafra .Μέσα σε τρία χρόνια πολέμου, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι πέθαναν, κυρίως από την πείνα.
Από την πείνα, τα παιδιά που στερούντο πρωτεϊνών, ανάπτυσσαν συχνά την ασθένεια kwashiorkor, η οποία ανάγκαζε τους μυς τους να ατονούν και τις κοιλιές τους να προεξέχουν. Ο πολεμικός ανταποκριτής και φωτογράφος Don McCullin παρουσίασε αυτή τη τραγωδία στο κόσμο και είχε πει χαρακτηριστικά “Συγκλονίστηκα από τη θέα 900 παιδιών που ζούσαν σε ένα στρατόπεδο στο squalor που θεωρείτο σημείο θανάτου,” “Έχασα όλο μου το ενδιαφέρον για τη φωτογράφιση των στρατιωτών στη δράση.”
Η παγκόσμια κοινότητα επενέβη τότε για να βοηθήσει τη Biafra, και έμαθε τα πρώτα της βασικά μαθήματα για την απάμβλυνση της ογκώδους πείνας που επιδεινώνετε από ένα πόλεμο- Ένα πρόβλημα που κωφεύει ακόμα στις απλές λύσεις!




1903. Στο Κίττυ Χωκ της Νότιας Καρολίνας των ΗΠΑ οι αδερφοί Ράιτ πραγματοποιούν την πρώτη ελεγχόμενη πτήση με κινητήρα στην ιστορία της αεροπορίας






Η εκτέλεση του Σαντάμ Χουσείν


1966. Αμερικανικά στρατεύματα στο Νότιο Βιετνάμ σέρνουν ένα νεκρό Βιετκόνγκ.



Το κορίτσι στην εικόνα είναι γνωστό ως Kim Phuc (γεννημένο το 1963), ένα ενιαχρονο γυμνό κοριτσάκι που τρέχει καιγόμενο από πολλαπλά σοβαρά εγκαύματα στη πλάτη που υπέστη μετά από επίθεση με βόμβες napalm . Ο φωτογράφος Huynh Cong Ut, γνωστό στους συναδέλφους του ως Nick, εργαζόταν εκεί ως φωτοδημοσιογράφος για το Associated Press και τράβηξε διάφορες φωτογραφίες των χωρικών που προσπαθούσαν να δραπετεύσουν από τις napalm. Αυτή η συγκεκριμένη φωτογραφία που συνοψίζει την αγριότητα και την τραγωδία της σύγκρουσης, κέρδισε το βραβείο Pulitzer και έγινε μια από τις πιο δημοσιευμένες φωτογραφίες του πολέμου του Βιετνάμ. Το αγόρι είναι ο μεγαλύτερος αδελφός της Tam που επέζησε της επίθεσης αλλά έχασε το ένα του μάτι. Ο Ut (ο φωτογράφος) είχε ρίξει νερό επάνω στο κορίτσι και την είχε μαζέψει , αυτήν και μερικά άλλα παιδιά πηγαίνοντας τα σε ένα νοσοκομείο κοντά στη Saigon όπου πέρασε δεκατέσσερις μήνες για να επουλωθούν τα φρικιαστικά εγκαύματα στο δέρμα της. Αργότερα, αυτό το κορίτσι σπούδασε ιατρική και τώρα είναι μέλος της ΟΥΝΕΣΚΟ και ζει στον Καναδά.



4 Σεπτεμβρίου 1957
Η Dorothy Counts γίνεται μια απ' τις πρώτες μαύρες μαθήτριες που μπαίνουν
σε Λύκειο της Charlotte στην Νότια Καρολίνα των ΗΠΑ.
Κατά την είσοδό της η Counts αποδοκιμάστηκε και χλευάστηκε έντονα, ενώ οι γονείς της την απέσυραν από το σχολείο μόλις 4 μέρες αργότερα.


1965. Μία μητέρα και τα παιδιά της προσπαθούν να διασχίσουν ένα ποτάμι στο Νότιο Βιετνάμ προκειμένου να ξεφύγουν από τους Αμερικανικούς βομβαρδισμούς.




1927. Στο συνέδριο του Σολβέι οι μεγαλύτεροι φυσικοί επιστήμονες της εποχής συζήτησαν τη κβαντική θεωρία.17 από τους 29 εικονιζόμενους κέρδισαν στο μέλλον το βραβείο Νόμπελ. Ανάμεσα τους, Αϊνστάιν, Κιουρί


1936. Ο Jesse Owens ταπεινώνει τον Χίτλερ για τέταρτη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936 και καμαρώνει από το βάθρο μπροστά σε 100.000 θεατές στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου


1940. Ο Αδόλφος Χίτλερ κατακτητής στο Παρίσι και η Ευρώπη στη σκιά του τρόμου


1941. Από το προσωπικό άλμπουμ Γερμανού στρατιώτη, που φωτογραφίζει τον τελευταίο Εβραίο από τους 28.000 της Βίνιτσα, λίγο πριν σκοτωθεί και πεταχτεί σε μαζικό τάφο στην Ουκρανία.



1945. Στη Συνθήκη της Γιάλτας μοιράστηκε ο κόσμος μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο διά των χειρών του Ουίνστον Τσόρτσιλ, του Φραγκλίνου Ρούσβελτ και του Ιωσήφ Στάλιν


1953. Ο Edmund Hillary και ο Tenzing Norgay κατακτούν την κορυφή του Everest στα Ιμαλάια. Ένα ακόμα απόρθητο κάστρο για τον άνθρωπο πέφτει.


1972. Το Αμερικανικό φαινόμενο Μπόμπι Φίσερ στέφεται Παγκόσμιος Πρωταθλητής στο Σκάκι επικρατώντας του Ρώσου πρωην κατόχου του τίτλου Μπόρις Σπάσκι στο Ματς του Αιώνα θρυμματίζοντας το μύθο των αήττητων Σοβιετικών



1985. Ο 30 χρονος Bill Gates βάζει τους υπολογιστές στα σπίτια μας παρουσιάζοντας το επαναστατικό λειτουργικό σύστημα των Windows και αλλάζει οριστικά τη σχέση του ανθρώπου με την τεχνολογία



1986. Ο Ντιέγκο Μαραντόνα νικάει μόνος του την Αγγλία με το θρυλικό Χέρι του Θεού και εκτός από τον μετέπειτα παγκόσμιο τίτλο στο Ποδόσφαιρο κερδίζει και την εκδίκηση της Αργεντινής για τον χαμένο πόλεμο στα Φώκλαντς


1989. Το τείχος του Βερολίνου πέφτει. Η αυλαία του Ψυχρού πολέμου είναι γεγονός



1990. Ο Νέλσον Μαντέλα ετοιμάζεται να βγει από τη φυλακή μετά από 27 χρόνια. Χάρη στον μνημειώδη αγώνα του, το Απαρτχάιντ, ο απεχθής φυλετικός διαχωρισμός στη Νότια Αφρική είναι πια και τυπικά παρελθόν.


1992. Μία μητέρα στη Σομαλία κρατάει το άψυχο σώμα του παιδιού της, που πέθανε από την πείνα.




Earthrise 1968 Ο φωτογράφος Galen Rowell το αποκάλεσε “η πιο δραστική περιβαλλοντική φωτογραφία που λήφθηκε ποτέ.” πάρθηκε την παραμονή των Χριστουγέννων, το 1968, κοντά στο τέλος ενός από τα πιο ταραχώδη χρόνια που γνώρισαν ποτέ οι ΗΠΑ. Η εμπνευσμένη φωτογραφία Earthrise δείχνει την εύθραυστη ύπαρξή μας και τη θέση μας στον κόσμο. Για χρόνια, ο Frank Borman και ο Bill Anders της αποστολής απόλλων 8, είχαν την σκέψη, ο ένας για τον άλλο, ότι ήταν αυτός που πήρε την εικόνα. Μια έρευνα για δύο ρόλους σε μια ταινία φάνηκε να αποδεικνύει ότι Borman είχε πάρει ένα προηγούμενο μ/α πλάνο, και η έγχρωμη φωτογραφία, που κόσμησε αργότερα ένα αμερικάνικο γραμματόσημο και διάφορες εκδόσεις βιβλίων, ήταν από τον Anders.



050405_einstein_tonguewidec.jpg
Άλμπερτ Αϊνστάιν. 


Βερολίνο 1936
Ο Χίτλερ βραβεύει τον Σπύρο Λούη, ο οποίος παρέλασε με φουστανέλα, ως επίτιμο μέλος της ελληνικής αποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου στη Γερμανία.



Μάιος 1945
Οι Σοβιετικοί στρατιώτες Raqymzhan Qoshqarbaev και Georgij Bulatov, υψώνουν την σοβιετική σημαία στην οροφή της γερμανικής βουλής (Reichstag) στο Βερολίνο. Λέγεται πάντως, ότι η συγκεκριμένη φωτογραφία είναι σκηνοθετημένη κι ότι το συγκεκριμένο γεγονός συνέβη 2 ημέρες πριν, στις 30 Απριλίου, χωρίς παρουσία φωτογράφου, ενώ ποικίλουν και τα ονόματα των πρωταγωνιστών της σκηνής.

4 Ιουνίου 1964
Στην ναυτική βάση του Puerto Cabello στην Βενεζουέλα, ένας στρατιώτης που τραυματίζεται θανάσιμα από ελεύθερο σκοπευτή, προσπαθεί να γαντζωθεί πάνω στον ναυτικό ιερέα Luis Padillo.


Μονρόβια 2003
Ένα παιδί περπατά πάνω σε έναν δρόμο γεμάτο από κάλυκες σφαιρών, που αφήνει πίσω του ο εμφύλιος στην Λιβερία. Η φωτογραφία ελήφθη από την Carolyn Cole και τιμήθηκε με βραβείο Πούλιτζερ το 2004.


Ιούλιος 2008
Μια φωτογραφία ντροπή. Σε μια παραλία της Νάπολι στην Ιταλία, δυο νεαρές Αθίγγανες, η 14χρονη Βιολέτα και η 16χρονη Χριστίνα, βούτηξαν στη θάλασσα για να δροσιστούν. Πνίγονται όμως καθώς δεν γνωρίζουν κολύμπι. Τα πτώματά τους μεταφέρονται και παραμένουν για 3 ώρες στην παραλία. Οι λουόμενοι που βρίσκονται εκεί κοντά, ατάραχοι και απαθείς, συνεχίζουν το μπάνιο τους και την ηλιοθεραπεία τους, σαν να μην πρόκειται για πτώματα ανθρώπων, αλλά για φύκια που ξέβρασε η θάλασσα.


Οτι καλύτερο μπορούσα να σας βρω .

Για τη Nef που περίμενε τόση ώρα ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Site Translator-Μεταφραστής

Αναγνώστες

Το banner μας


Αντιγράψτε τον κωδικό για να τοποθετήσετε αυτό το banner στη σελίδα σας!

Sync it