Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

Σαν βγεις στον πηγαιμό για το Πεκίνο...

Αδιανόητο μποτιλιάρισμα 100 χιλιομέτρων(!) στον αυτοκινητόδρομο προς Θιβέτ αναγκάζει χιλιάδες Κινέζους να κοιμούνται και να ξυπνούν στα οχήματά τους!

Εφιάλτη στο τιμόνι ζουν χιλιάδες κινέζοι οδηγοί, οι οποίοι έχουν εγκλωβιστεί στο μποτιλιάρισμα του αιώνα στη Λαϊκή Κίνα. Κοιμούνται και ξυπνούν στο τιμόνι, ακινητοποιημένοι σε άθλιους δρόμους, όπου πέφτουν θύματα της αισχροκέρδειας μικροπωλητών που έχουν συρρεύσει εκεί για να τους πουλήσουν νερό και τρόφιμα.

Επί 11 ολόκληρες ημέρες έχουν «κολλήσει» χιλιάδες οδηγοί σε ουρά 100 χιλιομέτρων(!) στον αυτοκινητόδρομο που συνδέει το Πεκίνο με το Θιβέτ, έχοντας να αντιμετωπίσουν, εκτός από την κούραση, τον εκνευρισμό και την πείνα, την εκμετάλλευση των μικροπωλητών του αυτοκινητοδρόμου και τους ληστές. Το χειρότερο, βέβαια, διότι υπάρχει και χειρότερο, είναι ότι τα πράγματα δεν ενδέχεται να αλλάξουν πριν από το τέλος του μήνα. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε εξαιτίας του αυξημένου αριθμού βαρέων οχημάτων που μεταφέρουν καθημερινά κάρβουνο από την Εσω Μογγολία διασχίζοντας τον αυτοκινητόδρομο, αλλά και των έργων που γίνονται για την επισκευή κάποιων τμημάτων του.

Ετσι, μη μπορώντας να κάνουν κάτι άλλο, χιλιάδες κινέζοι οδηγοί βαρέων οχημάτων λούζονται καθημερινά στον ιδρώτα, παίζουν χαρτιά και σκάκι για να περάσουν την ώρα τους και κοιμούνται κάτω από τα οχήματά τους. Περιστασιακά, προχωρούν μερικά μέτρα και στη συνέχεια σβήνουν τις μηχανές και βγαίνουν πάλι έξω, στον μποτιλιαρισμένο δρόμο.

Ο απόλυτος εφιάλτης στον δρόμο... προς το Πεκίνο έχει αναγκάσει τις Αρχές να στείλουν 400 αστυνομικούς στην περιοχή για να αποτρέψουν τους καβγάδες ανάμεσα στους εκνευρι σμένους οδηγούς, αλλά και τις ληστείες που είναι συνηθισμένο φαινόμενο σε τέτοιες περιπτώσεις.

«Μια νύχταοκτώ ληστές μπήκαν σε έξι φορτηγά και αυτοκίνητα και εξαφανίστηκαν με 60.000 γουάν (5.500 ευρώ). Ενας από τους οδηγούς τραυματίστηκε βαριά» λέει η σύζυγος ενός από τους χιλιάδες ακινητοποιημένους οδηγούς.

Πολλοί από τους οδηγούς έχουν συνηθίσει πλέον σε τέτοια μποτιλιαρίσματα. Πέντε ημέρες «κολλημένοι» στην κίνηση είναι συνηθισμένο φαινόμενο για αυτούς, σύμφωνα με την κινεζική τηλεόραση.

Σε κάποια τμήματα του αυτοκινητοδρόμου οι οδηγοί προχωρούν στην καλύτερη περίπτωση ένα χιλιόμετρο την ημέρα, αλλά αυτό δεν είναι το μοναδικό τους πρόβλημα. Η εκμετάλλευση από τους μικροπωλητές που έχουν συρρεύσει εκεί τους έχει εξοργίσει. Ενα μικρό μπουκάλι νερό μπορεί να κοστίζει ακόμη και 10 φορές περισσότερο από το κανονικό.
«Και αν δεν αγοράσεις, ρίχνουν πέτρες στο αυτοκίνητο και σου κάνουν ζημιά» λέει ο Ζαγκ, ένας από τους φορτηγατζήδες.

Αλλος άτυχος οδηγός ονόματι
Λου, ο οποίος μετέφερε με το φορτηγό κάρβουνο από την Εσω Μογγολία στην επαρχία Χεμπέι κοντά στο Πεκίνο, βρίσκεται ήδη επί τέσσερις ημέρες στον δρόμο, ενώ υπό κανονικές συνθήκες κάνει το ταξίδι αυτό σε μία ημέρα. «Για να πλυθώ έχω μόνο το νερό από τη μηχανή του αυτοκινήτου. Μαζί μου πήρα ζυμαρικά, αλλά δεν έχω νερό να τα βράσω.Το νερό κοστίζει περίπου... όσο και τα ζυμαρικά» λέει. Σημαντικό πρόβλημα είναι και η έλλειψη τουαλέτας, αλλά «όλοι αρχίζουν να το συνηθίζουν», λέει ένας άλλος οδηγός.



Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artId=350403&dt=26/08/2010#ixzz0xirggZ9Z

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Site Translator-Μεταφραστής

Αναγνώστες

Το banner μας


Αντιγράψτε τον κωδικό για να τοποθετήσετε αυτό το banner στη σελίδα σας!

Sync it