Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2009

Burj Dubai:Το ψηλότερο κτίριο στο κόσμο

Ο άνθρωπος πάντα ήθελε να φτάσει περπατώντας στα σύννεφα.Φαίνεται να το καταφέρνει με το Burj Dubai ύψους 818 μέτρων!!!!!!!!!!!!!!!! Το Burj Dubai θα είναι το υψηλότερο κτίριο στον κόσμο που έχει κατασκευαστεί ποτέ από ανθρώπους και βρίσκεται στο Dubai, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και συγκεκριμένα στην Business Bay. Πρόκειται για έναν ουρανοξύστη που ξεκίνησε να κατασκευάζεται στις 21 Σεπτεμβρίου του 2004 και δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Η κατασκευαστική εταιρία που είναι υπεύθυνη για το έργο αυτό είναι η Nakheel, δηλαδή η εταιρία που ήδη έχει κατασκευάσει το τεχνητό νησί “Φοίνικα” στο Dubai.

Σκοπός της εταιρίας είναι, με αυτό της το έργο, να φτιάξει έναν ουρανοξύστη που να είναι το σήμα κατατεθέν ενός νέου τεχνητού λιμανιού στην περιοχή και το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο, χωρίς βέβαια ακόμα να έχει ανακοινωθεί το ακριβές ύψος που θα φτάσει, παρόλο που οι φήμες λένε πως μπορεί να αγγίξει και το 1 χιλιόμετρο. Παρόλ’αυτά πριν ένα χρόνο κατάφερε να σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ του πιο ψηλού κτηρίου και αυτόν τον Απρίλη έσπασε και το ρεκόρ της μεγαλύτερης κεραίας.

Το κτήριο θα έχει τουλάχιστον 200 ορόφους, οι οποίοι θα φιλοξενούν τουλάχιστον 35.000 ανθρώπους στα ξενοδοχεία, τα γραφεία, τα σπίτια και ότι άλλο θα έχει, και το σχήμα του θα μοιάζει με μιναρέ, ενώ γύρω από αυτόν τον ουρανοξύστη θα χτιστούν και άλλοι 40 οι οποίοι θα έχουν 20-90 ορόφους και θα φιλοξενούν τουλάχιστον 100.000 ανθρώπους εκ των οποίων οι 55.000 θα κατοικούν και οι 45.000 θα εργάζονται. Στον 76ο όροφο θα υπάρχει μια πισίνα, η οποία θα είναι σίγουρα η καλύτερη του είδους της, έχοντας και υπέροχη θέα.

Όσον αφορά την ασφάλεια του κτηρίου αυτού υπάρχουν ενισχυμένα «δωμάτια καταφυγίων» κάθε 25 πατώματα, πλήρεις με τις ανεξάρτητες παροχές αέρα, συν τις πρόσθετες σκάλες και το φωτεινό χρώμα σε όλους τους δρόμους διαφυγής. Οι ενισχυτικοί στυλοβάτες έχουν σχεδιαστεί με μια «μακρών κυμάτων» επίδραση για να απορροφήσουν οποιαδήποτε δραστηριότητα σεισμού κατά μήκος του ρήγματος του Ιράν/του Ιράκ. Τα θεμέλια είναι σε βάθος 150ft (46m) και το «ίχνος» της οικοδόμησης έχει το σχέδιο ενός λουλουδιού της ερήμου.

Οι πρώτοι οκτώ όροφοι θα αποτελούνται από ένα ξενοδοχείο, εστιατόρια και club, οι όροφοι 9-37 είναι σχεδιασμένοι με Ιταλικό γούστο και θα αποτελούν τα γραφεία της εταιρίας Armani, ενώ οι επόμενοι όροφοι μέχρι και τον 41ο θα είναι πάλι για το ξενοδοχείο και για 40 μαγαζιά. Στη συνέχεια και μέχρι τον 108ο όροφο θα υπάρχουν άλλα διαμερίσματα και από τον 112ο μέχρι το τέλος θα είναι γραφεία. Άλλα χαρακτηριστικά γνωρίσματα περιλαμβάνουν μια πλατφόρμα παρατήρησης στο 124ο πάτωμα, ενώ το πιο ψηλό εστιατόριο στον κόσμο θα είναι στον 122ο. Το κτήριο θα έχει ανελκυστήρες 42 ατόμων που ταξιδεύουν με ταχύτητα μέχρι 64kph.

Μέχρι τον Απρίλιο, η πιο ψηλή δομή παγκοσμίως ήταν ένας 629m τηλεοπτικός ιστός 2,063ft στη βόρεια Ντακότα, ΗΠΑ, παρόλο που ο ψηλότερος όλων των εποχών

ήταν ένας παλαιός κομμουνιστικός ραδιο-ιστός στην Πολωνία που έφθασε τα 2,121ft (647m) το 1974, και έπεσε κάτω το 1991.
Τώρα όμως το Burj Dubai επίσημα – και με πολύ άνεση – έχει πάρει τον τίτλο. Για πρώτη φορά στους αιώνες, η Μέση Ανατολή μπορεί πάλι να μπορεί να περηφανεύεται για το πιο ψηλό κτήριο στον κόσμο. Για χιλιάδες έτη, ο τίτλος άνηκε στη μεγάλη πυραμίδα Giza (481ft ή 147m) που προσπεράστηκε από τον καθεδρικό ναό του Λίνκολν.

Το έργο αυτό αναμένεται να είναι έτοιμο το Σεπτέμβριο του 2009 και θα είναι σίγουρα κάτι πολύ εντυπωσιακό, κάτι που δεν θα έχει ξαναδεί κανείς. Προς το παρόν έχουν ήδη χτιστεί οι 160 όροφοι και κάθε εβδομάδα περίπου προστίθεται και ένας ακόμη.

tallest buildings

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Site Translator-Μεταφραστής

Αναγνώστες

Το banner μας


Αντιγράψτε τον κωδικό για να τοποθετήσετε αυτό το banner στη σελίδα σας!

Sync it