Κυριακή 18 Ιουλίου 2010

Μία Πυραμίδα... Ελληνική!


Η «Πυραμίδα του Ελληνικού» είναι αναμφισβήτητα η διασημότερη πυραμίδα του ελληνικού χώρου. Και, μη βιαστείτε να ρωτήσετε από πού ξεφύτρωσαν πυραμίδες στη χώρα μας, γιατί οι ειδικοί υπολογίζοντας των αριθμό των ελληνικών πυραμίδων υπολογίζουν ότι κυμαίνεται από εννέα έως… εικοσιέξι!

Σύμφωνα μάλιστα με τον καθηγητή αρχαιομετρίας Ιωάννη Λυριτζή, η «Πυραμίδα του Ελληνικού» έχει την καταγωγή της στο 2720 π.χ.!, κάτι, που με απλά λόγια σημαίνει ότι κατασκευάστηκε νωρίτερα από την αρχαιότερη των αιγυπτιακών πυραμίδων, την πυραμίδα του Djoser! Παρόλα αυτά, δεν παύουν να υπάρχουν και οι αντίθετες γνώμες οι οποίες τη χρονολογούν στους ελληνιστικούς χρόνους περίπου στο 300 π.χ. Το ποια ήταν η λειτουργία της πυραμίδας είναι κάτι που παραμένει άγνωστο καθώς οι απόψεις ποικίλουν, θεωρείται όμως ότι θα πρέπει να ήταν ή τάφος ή φρυκτωρία ή κάποιου είδους οχυρωματικό φρούριο.


Oι πυραμίδες που έχουν εντοπιστεί στην Ελλάδα, αποτελούν μοναδικά δείγματα πυραμιδικής αρχιτεκτονικής στον ευρωπαϊκό χώρο. Η μορφή τους, η αρχιτεκτονική τους, καθώς και η στατιστική τους τοποθέτηση, κατατάσσουν μερικές από αυτές στην προπελασγική περίοδο. Η Ακαδημία Αθηνών έχει χρονολογήσει τα κτίσματα αυτά μέχρι και στο 2.700 π.Χ.. Οι ελληνικές πυραμίδες διαφέρουν από τις γνωστές αιγυπτιακές ως προς τη μορφή και πιθανότατα ως προς τη χρήση.

Για το ζήτημα των πυραμίδων έχουν μιλήσει και οι αρχαιολόγοι του Αργούς οι οποίοι συμφωνούν στην ίδια χρονολογία, μόνο που αυτοί έχουν διαφορετική άποψη για τη χρήση των πυραμίδων.

Η χρήση μας ενδιαφέρει περισσότερο από κάθε άλλο στοιχείο, αλλά υπάρχουν πολλές απόψεις και δεν μπορούμε να καταλήξουμε οριστικά σε κάποιο συμπέρασμα. Υπήρξαν ταφικά μνημεία, μικρά οχυρά, φρυκτωρίες, αστρονομικά παρατηρητήρια ή ναοί; Απ' ό,τι φαίνεται, θα μπορούσαν να χρησιμεύουν σε πολλά πράγματα.



Η πυραμίδα στο Ελληνικό Αργολίδας
Η πυραμίδα στο Ελληνικό Αργολίδας αναφέρεται στον Παυσανία και με τη μέθοδο της θερμοφωταύγειας χρονολογείται από το 2700 π.Χ.


Πυραμίδες ή πυραμιδοειδή κτίσματα;

Το ορθότερο είναι πυραμιδοειδή κτίσματα. Στην πραγματικότητα πρόκειται για κόλουρες πυραμίδες και όχι για ολοκληρωμένες πυραμίδες όπως της Αιγύπτου. Η κατασκευή τους, για στατικούς λόγους, δεν μπορεί να στηρίξει μια μυτερή στέγη. Εάν ήταν όπως στην Αίγυπτο συμπαγείς, θα ήταν δυνατό να στηριχθεί μια τέτοια στέγη. Μας είναι άγνωστη όμως η χρήση τους. Πιθανόν να κατασκευάστηκαν την ίδια εποχή και από τους ίδιους τεχνίτες για κάποιους λόγους που ίσως δεν θα μάθουμε ποτέ. Από τη σκοπιά αυτή, τις τυλίγει ένα μυστήριο.



Η πυραμίδα στο Ελληνικό Αργολίδας
Η πυραμίδα στο Ελληνικό Αργολίδας από μία άλλη οπτική γωνία.


H χρονολόγησή τους

Υπάρχει μια νέα μέθοδος που προσπαθεί να προσφέρει στους αρχαιολόγους μια εύκολη χρονολόγηση της πέτρας, αλλά βρίσκεται ακόμη σε πειραματικό στάδιο. Με τη μέθοδο αυτή υπολογίζεται ο χρόνος που παρέμεινε η πέτρα εκτεθειμένη στον ήλιο από τη στιγμή που κόπηκε από το λατομείο. Όμως ποτέ κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει το ακριβές χρονικό διάστημα κατά το οποίο το δομικό υλικό έμεινε εκτεθειμένο μέχρι να χτιστεί. Επομένως, είναι ανασφαλής σαν μέθοδος. Ίσως, αν τελειοποιηθεί, να φανεί χρήσιμη.
Αυτή τη στιγμή έχει δώσει κάποιες ηλικίες γύρω στο 3000 και το 3500 π.Χ..


Η μελέτη τους, σχεδόν ανύπαρκτη μέχρι τώρα, θα δώσει την απάντηση και θα φωτίσει ακόμη μια άγνωστη πτυχή του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Site Translator-Μεταφραστής

Αναγνώστες

Το banner μας


Αντιγράψτε τον κωδικό για να τοποθετήσετε αυτό το banner στη σελίδα σας!

Sync it