Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2009

Αρχαιολογική ανακάλυψη μινωικού πλοίου στο νησί Ψείρα



Πενήντα αρχαίους αμφορείς και άλλα αγγεία εντόπισαν και ανέσυραν από τον βυθό οι αρχαιολόγοι από «θαμμένο» μινωικό ναυάγιο μεταξύ των νησιών Κρήτης και «Ψείρα» απέναντι από τη Σητεία.

Η νέα ανακάλυψη έγινε πριν από λίγες ημέρες στη διάρκεια των εργασιών της 5ης ανασκαφικής περιόδου που πραγματοποίησε στην περιοχή η επικεφαλής των υποβρύχιων ανασκαφών κ. Ελπίδα Χατζηδάκη, αρχαιολόγος της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων με την ομάδα της. Μάλιστα ευρήματα της νέας ανακάλυψης, ένας κοίλος αμφορέας και άλλα αγγεία ανασύρθηκαν παρουσία του φακού του «Εθνους της Κυριακής», που βρέθηκε στην περιοχή και «κατέγραψε» τμήμα των ερευνών, ευρήματα ατόφια 4.000 ετών, πρόσωπα με εκφράσεις και συναισθήματα για τη νέα επιτυχία.

Την ύπαρξη μινωικού ναυαγίου είχε εκφράσει με βεβαιότητα η κ. Χατζηδάκη από το 2003 που ερεύνησε την περιοχή, ενώ από τότε μέχρι σήμερα έχουν ανασυρθεί περισσότεροι από 120 αμφορείς, αγγεία και άλλα αντικείμενα. Στόχος της ίδιας, όπως αποκαλύπτει στο «Εθνος της Κυριακής» είναι να βρεθούν και άλλα αγγεία, το σύνολο αν είναι δυνατόν του φορτίου, αλλά και το σκαρί του ναυαγίου.

Το βύθισε θαλασσοταραχή
Το ναυάγιο στο νησάκι «Ψείρα» αποτελεί μοναδική αρχαιολογική ανακάλυψη, αφού είναι το πρώτο μινωικό που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα, ενώ τα ευρήματα συγκαταλέγονται στη Μεσομινωική Περίοδο 1800 π.Χ. - 1700 π.Χ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συλλεγεί αλλά και τη διάταξη των αγγείων που βρέθηκαν στον βυθό, εκτιμάται ότι το μινωικό εμπορικό πλοίο ανατράπηκε λόγω θαλασσοταραχής, με αποτέλεσμα οι αμφορείς με εμπορεύματα να βρεθούν στον βυθό.

Ωστόσο εκείνο που πιθανολογείται για την τύχη του σκαριού του πλοίου είναι ότι λόγω των ισχυρών ρευμάτων που επικρατούν στην περιοχή παρασύρθηκε κατά πάσα πιθανότητα από το σημείο όπου βρέθηκαν οι αμφορείς.

Υπάρχουν μάλιστα αμμοθύλακοι στους οποίους πιθανολογείται ότι μπορεί να βρεθούν υπολείμματα του σκελετού «είναι ιδιαιτέρως σημαντικό το γεγονός να βρεθεί το σκαρί του πλοίου», λέει η κ. Χατζηδάκη προσθέτοντας ότι στα επόμενα τρία χρόνια, μέχρι να ολοκληρωθεί η ανασκαφή, θα έρθει στο φως πλούσιος αριθμός ευρημάτων, που θα δώσει σημαντικές πληροφορίες για τις δραστηριότητες των Μινωιτών 4.000 χρόνια πριν στη ναυσιπλοϊα, το εμπόριο, τις τέχνες και την παραγωγή αγροτικών προϊόντων αλλά και για τις σχέσεις τους με τους λαούς της Ανατ. Μεσογείου που κυριαρχούσαν για 2.000 χρόνια».

Το νησάκι «Ψείρα» τη Μινωική περίοδο εκτιμάται ότι ήταν ένα εμπορικό «διαμετακομιστικό» κέντρο με αποθήκες αγροτικών και άλλων προϊόντων. Τα ευρήματα στο τέλος κάθε ανασκαφικής περιόδου παραδίδονται - όπως λέει η κ. Χατζηδάκη - στο μουσείο Σητείας για αφαλατισμό και συντήρηση, ενώ παράλληλα γίνεται έρευνα για το περιεχόμενό τους.

Οι φορείς της Σητείας εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την επιτυχία των ανασκαφών υπό την κ. Χατζηδάκη και προσδοκούν στην αποκάλυψη του μυστηρίου και όλων των μυστικών που κρύβει ακόμα το ναυάγιο.

Παράλληλα εκφράζουν τη δυσφορία τους για την παντελή απουσία του κράτους για οικονομική υποστήριξη των ανασκαφών, επισημαίνοντας ότι εξ ολοκλήρου ή ανασκαφή χρηματοδοτείται από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Αιγαιακής Προϊστορίας.

Ελπίζουν να βρουν και το σκαρί του πλοίου
Το πλοίο, εξηγεί η κ. Χατζηδάκη, βυθίστηκε πριν από 3.800 χρόνια, αποτελεί μοναδικό εύρημα παγκοσμίως όχι μόνο για το πολυπληθές φορτίο του, αλλά διότι εάν εντοπιστεί έστω και τμήμα του ξύλινου σκαριού, θα αποτελέσει σταθμό στην ιστορία της αρχαίας ναυπηγικής.

Τα φετινά ευρήματα ανήκουν σε αγγεία καθημερινής χρήσης που μετέφερε το πλοίο, όπως αμφορείς οίνου, πίθους, οινοχόες, κύπελλα, μαγειρικά σκεύη, λίθινα και μολύβδινα αλιευτικά εργαλεία, οψιανό, καθώς και πινάκια που χρησιμοποιούνταν για τη διατήρηση ζεστού κάρβουνου.

Πιθανό τσουνάμι
Η κ. Χατζηδάκη, αναφερόμενη στα χαρακτηριστικά αλλά και στα «μυστικά» του ναυαγίου, λέει στο ΕτΚ: «Ο μεγάλος αριθμός των ευρημάτων, που ανέρχεται στα 122 μέχρι σήμερα, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για μεγαλύτερο πλοιάριο από εκείνο που αρχικά είχε θεωρηθεί. Εν τούτοις υπάρχει εκδοχή να ήταν δύο πλοία τα οποία συγκρούστηκαν σε κάποια θαλασσοταραχή ή βυθίστηκαν από τσουνάμι, που προήλθε από τον σεισμό της Μεσομινωικής Περιόδου, σύμφωνα με τις απόψεις του καθηγητή του Πανεπιστημίου της Χαβάης Floyd ΜcCoy».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Site Translator-Μεταφραστής

Αναγνώστες

Το banner μας


Αντιγράψτε τον κωδικό για να τοποθετήσετε αυτό το banner στη σελίδα σας!

Sync it