Παρασκευή 17 Ιουλίου 2009

Ο ΥΠΟΛΟΓΙΣΤHΣ ΤΩΝ 100 $ - OLPC One Laptop per Child.



Στο πλαίσιο της Δράσης «Ψηφιακή Τάξη» πραγματοποιείται διανομή «Μαθητικού Φορητού Ηλεκτρονικού Υπολογιστή» σε όλους τους μαθητές που εγγράφονται κατά το σχολικό έτος 2009-2010 στην Α' τάξη του Γυμνασίου. Η απόκτηση του φορητού υπολογιστή από τους μαθητές θα γίνει δωρεάν, με τη χορήγηση κουπονιού το οποίο αντιστοιχεί σε φορητό υπολογιστή συνολικής αξίας 450 ευρώ.
Η Δράση «Ψηφιακή Τάξη» αποσκοπεί στην εξοικείωση των μαθητών με τις νέες τεχνολογίες, στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων τους σχετικά με τη χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή και στη βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας με αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, για το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας. Η «Ψηφιακή Τάξη» εντάσσεται στην Ψηφιακή Στρατηγική της Κυβέρνησης και χρηματοδοτείται με εθνικούς και Ευρωπαϊκούς πόρους, μέσω του Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση» (ΕΣΠΑ 2007-2013). Σκοπός της είναι η αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος μέσα από την αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών κατά την εκπαιδευτική διαδικασία.
Οι ελάχιστες τεχνικές προδιαγραφές του μαθητικού υπολογιστή περιγράφονται στο συνημμένο πίνακα.

Το πρόγραμμα «Ένας υπολογιστής για κάθε παιδί» ή «Ο υπολογιστής των 100 ΔΟΛΑΡΙΩΝ» που ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια με πρωτοβουλία του ελληνικής καταγωγής διευθυντή / ερευνητή τού MIT Media Lab Νίκολας Νεγκροπόντε έχει βρει υποστηρικτές σε πολλές χώρες του κόσμου.

Από τον Ιανουάριο του 2005, όταν ο Νίκολας Νεγκροπόντε του ΜΙΤ παρουσίασε τις λεπτομέρειες του προγράμματος για την κατασκευή του υπολογιστή των 100 δολαρίων, έως και σήμερα καταγράφηκαν πολλές δηλώσεις δυσπιστίας. Τα μεγάλα ονόματα της βιομηχανίας των υπολογιστών σνόμπαραν την προσπάθεια ή προσπάθησαν ακόμη και να τη σαμποτάρουν, όμως, στο τέλος, βρέθηκαν οι συνεργάτες, οι μονάδες παραγωγής, αλλά και οι πελάτες.

Ο γνωστός υπολογιστής των 100$, ο οποίος πρόκειται να διατεθεί σε παιδιά από όλο τον κόσμο μέσω του οργανισμού One Laptop Per Child (OLPC) φέρει πλέον την ονομασία 2B1: The Children's Machine, ενώ η κατασκευή του θα ξεκινήσει το πρώτο μισό του 2007.


Ο κατάλογος των χωρών που δηλώνουν πως θα προωθήσουν τον υπολογιστή στους μαθητές, οι οποίοι αποτελούν και τον βασικό στόχο του προγράμματος, μεγαλώνει διαρκώς - και σε αυτήν τη λίστα θα βρείτε και την Ελλάδα.

Μια πολυμελής ομάδα εθελοντών εργάζεται προκειμένου ο υπολογιστής να προσαρμοστεί στην ελληνική γλώσσα, ενώ, ταυτόχρονα, σε εξέλιξη βρίσκεται και η προσπάθεια για τη δημιουργία των εφαρμογών που θα χρησιμοποιούνται από τους δασκάλους και τους μαθητές της χώρας μας.

Ίσως με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα θα κατορθώσει να καλύψει το κενό που τη χωρίζει με τις χώρες της πρώτης ταχύτητας της Ε.Ε. όσον αφορά τη χρήση της πληροφορικής στην εκπαίδευση.

Με προφανή στόχο τη διατήρηση του κόστους σε χαμηλά επίπεδα, από τον υπολογιστή έχουν αφαιρεθεί αρκετά από τα εξαρτήματα και τα περιφερειακά που βρίσκουμε στα «κανονικά» συστήματα του εμπορίου.


Ο προτεινόμενος υπολογιστής των 100 δολλαρίων χρησιμοποιεί Linux ως λειτουργικό σύστημα, διαθέτει δύο τρόπους λειτουργίας της οθόνης — ο πρώτος είναι έγχρωμη οθόνη και ο δεύτερος είναι ασπρόμαυρη οθόνη που προσφέρει δυνατότητα ανάγνωσης ακόμη και όταν είναι εκτεθειμένη στον ήλιο.

Αυτός ο υπολογιστής έχει επεξεργαστή 400MHz με 128MB DRAM μνήμης, έχει 512MB Flash μνήμη, δεν έχει σκληρό δίσκο αλλά διαθέτει τρεις USB θύρες.
Ο υπολογιστής θα διαθέτει ασύρματη ευρυζωνική πρόσβαση στο διαδίκτυο η οποία, μεταξύ άλλων, προσφέρει δυνατότητα αυτορυθμιζόμενης δικτύωσης μεταξύ των υπολογιστών.

Αυτό σημαίνει ότι ο κάθε υπολογιστής θα μπορεί να επικοινωνεί με τους πλησιέστερους υπολογιστές, δημιουργώντας ευκαιριακά ένα τοπικό δίκτυο (Local Area Network, LAN).
Οι υπολογιστές αυτοί α χρησιμοποιούν πρωτοποριακές μορφές τροφοδοσίας (συμπεριλαμβανομένης μιας κουρδιστής γεννήτριας) και θα μπορούν να κάνουν οτιδήποτε εκτός από το να αποθηκεύσουν μεγάλο όγκο δεδομένων.


Τι θα συμβεί αν σε μία περιοχή δεν υπάρχει ακόμα δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος;
.
Οι περιγραφές του υπολογιστή των 100 δολαρίων αναφέρουν μια ενσωματωμένη γεννήτρια που λειτουργεί με μανιβέλα και που παράγει ενέργεια σε χρονική αναλογία χρόνος περιστροφής / χρόνος λειτουργίας = 1 /100. (H ίδια αναλογία ισχύει χονδρικά ανάμεσα από την ενέργεια που απαιτείται για την περιστροφή με την ενέργεια που αποθηκεύεται).
.
Μια μανιβέλα όμως 6 ιντσών (15,24 εκ.) που παίρνει δυο στροφές στο δευτερόλεπτο θα προϋπέθετε για μια αποθήκευση ενέργειας 100 Watt δύναμη 11,8 pounds (5, 3 kg), εφόσον δεν θα υπάρχουν απώλειες στη δημιουργία και στην αποθήκευση.
.
Μια προσπάθεια δηλαδή που θα κούραζε ένα ενήλικα πολύ πριν καταφέρει να αποθηκεύσει 100 Watt!
.
.


Τα κυριότερα επιχειρήματα υπέρ της διάδοσης του υπολογιστή των 100 δολλαρίων είναι το χαμηλό κόστος, η εξασφάλιση πρόσβασης στο Διαδίκτυο από όλους τους μαθητές μέσα από ένα έξυπνο σύστημα δικτύωσης, η παραπέρα ανάπτυξη του ανοιχτού λογισμικού σε εκπαιδευτικές εφαρμογές.
Ο εμπνευστής του υπολογιστή των 100 δολαρίων, αν και ο ίδιος είναι επιστήμονας υπολογιστών, διακηρύσσει με αυτοπεποίθηση «It’s an education project, not a laptop project».
.


Κατά τον Νίκολας Νεγκροπόντε, για τα 1,8 δισεκατομμύρια παιδιά του πλανήτη, o φορητός υπολογιστής των 100 δολαρίων θα γίνει το όχημα για την πλήρη αλλαγή νοοτροπίας, σκέψης και δράσης του κόσμου μας!



Να και 2 link για να δείτε

http://www.youtube.com/watch?v=c-M77C2ejTw

http://www-static.laptop.org/el/vision/mission/faq.shtml



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Site Translator-Μεταφραστής

Αναγνώστες

Το banner μας


Αντιγράψτε τον κωδικό για να τοποθετήσετε αυτό το banner στη σελίδα σας!

Sync it