Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

Τα επαγγέλματα του μέλλοντος

Το να γίνει κάποιος πιλότος διαστημοπλοίου μπορεί σήμερα να μοιάζει απατηλό όνειρο αλλά σε 20 χρόνια προβλέπεται να αποτελεί μία φυσιολογική θέση εργασίας. Λίστα με τα είκοσι καλύτερα επαγγέλματα του 2030 έδωσε στη δημοσιότητα η ομάδα έρευνας αγοράς, Fast Future. Σύμφωνα με την έρευνα, για παράδειγμα, πολλοί άνθρωποι θα προσλαμβάνονται για να κατασκευάζουν μέλη του ανθρώπινου σώματος.

Η Fast Future, προσπάθησε να φτιάξει έναν κατάλογο με θέσεις εργασίας που δεν υπάρχουν σήμερα και θέσεις εργασίας που υπάρχουν αλλά θα γίνουν περισσότερο δημοφιλείς.

Η μελέτη κατονόμασε 20 θέσεις εργασίας, που ενδέχεται να θεωρούνται συνηθισμένες το 2030, συμπεριλαμβανομένων των "κάθετων αγροτών", που θα καλλιεργούν τρόφιμα σε πολυκατοικίες.

Αναφέρει επίσης ότι οι χειρουργοί θα κάνουν επεμβάσεις για να δίνουν μεγαλύτερη χωρητικότητα μνήμης στους ανθρώπους.

Στα επαγγέλματα του μέλλοντος, συμπεριλαμβάνονται οι αγρότες των γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών και της κτηνοτροφίας, οι ειδικοί στην κλιματική αλλαγή και εταιρείες που θα βοηθούν τους χρήστες του διαδικτύου να κατοχυρώνουν το δικό τους εμπορικό σήμα σε κοινωνικά δίκτυα.

Επιπροσθέτως, προβλέπεται ότι βασική απαραίτητη ασχολία των αστυνομικών θα είναι να παρακολουθούν τη χειραγώγηση των καιρικών συνθηκών ενώ διαχειριστές ηλεκτρονικών δεδομένων θα προσλαμβάνονται από άτομα που δε θέλουν να εντοπίζονται στο διαδίκτυο.

Η έρευνα ανατέθηκε από το Βρετανικό υπουργείο Επιχειρήσεων, Καινοτομίας και Δεξιοτήτων.
 
Τα 20 επαγγέλματα του μέλλοντος σύμφωνα με την ομάδα Fast Future Research, Scinece:

1. Κατασκευαστές μελών του ανθρώπινου σώματος. Η τεχνολογία θα προχωρήσει αρκετά ώστε να δημιουργούνται ζωντανά ανθρώπινα μέλη. Ανάλογα θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας για καταστήματα που πουλούν ανθρώπινα μέλη και μαγαζιά που τα επισκευάζουν.


2. Νανο-γιατροί. Πρόοδοι στον τομέα της νανοτεχνολογίας για τη δημιουργία υπο-ατομικών συσκευών και θεραπειών ενδέχεται να φέρουν αλλαγές στην προσωπική περίθαλψη και έτσι θα χρειαστεί μια νέα γενιά νανο-ειδικών ιατρικής που θα διαχειρίζονται τις νέες θεραπείες.

3. Αγρότες γενετικά τροποποιημένων τροφίμων. Οι αγρότες νέας γενιάς θα καλλιεργούν φυτά και θα εκτρέφουν ζώα που θα είναι γενετικά τροποποιημένα έτσι ώστε να παράγουν περισσότερη τροφή και να περιέχουν θρεπτικές πρωτεΐνες.

4. Διαχειριστές/ σύμβουλοι ηλικιωμένων. Θα χρειαζόμαστε ειδικούς που θα βοηθούν στη διαχείριση της υγείας και των αναγκών, του πληθυσμού ηλικιωμένων. Θα μπορούν να χρησιμοποιούν μια σειρά από νέες θεραπείες φαρμάκων, ψυχικής υγείας και εκγύμνασης.

5.Χειρούργοι αύξησης της μνήμης. Χειρουργοί θα μπορούν να προσθέσουν επιπλέον μνήμη σε ανθρώπους και να βοηθήσουν αυτούς που είναι υπερβολικά εκτεθειμένοι σε πληροφορίες και να χρειάζονται περισσότερη μνήμη για να αποθηκεύουν την ενέργεια.

6. Ηθικιστές της Νέας επιστήμης. Καθώς η επιστημονική πρόοδος επιταχύνεται σε τομείς όπως η κλωνοποίηση, ενδέχεται να χρειαστεί μια νέα γενιά ανθρώπων που θα καταλαβαίνουν την επιστήμη και θα βοηθούν την κοινωνία να κάνει ηθικές επιλογές εξέλιξης. Δεν θα είναι πια ζήτημα το αν μπορούμε να κάνουμε κάτι αλλά το αν πρέπει.

7. Διαστημικοί πιλότοι, τουριστικοί ξεναγοί και αρχιτέκτονες. Με εταιρείες ήδη πολλά υποσχόμενες στον τουριστικό χώρο, θα χρειαστούμε πιλότους και ξεναγούς του διαστήματος καθώς και αρχιτέκτονες που θα σχεδιάζουν που θα ζούμε και θα εργαζόμαστε. Τρέχοντα έργα στο SICSA (Πανεπιστήμιο του Χιούστον) περιλαμβάνουν ένα θερμοκήπιο στον Άρη, σεληνιακά φυλάκια και οχήματα εξερεύνησης του διαστήματος.

8. Κάθετοι αγρότες. Τα κάθετα αγροκτήματα, σε ουρανοξύστες στο κέντρο των πόλεων θα αυξηθούν εντυπωσιακά μέχρι το 2020.

9. Ειδικοί αντιστροφής της κλιματικής αλλαγής. Όσο οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής αυξάνονται, θα χρειαστούν μηχανικοί – επιστήμονες για να συμβάλουν στη μείωση ή ανατροπή των αποτελεσμάτων. Το φάσμα των επιστημών και τεχνολογιών που χρησιμοποιούν θα περιλαμβάνει, ενδεχομένως, τη συμπλήρωση των ωκεανών με ρινίσματα σιδήρου και την τοποθέτηση γιγαντιαίων ομπρελών που θα εκτρέπουν τις ακτίνες του ήλιου.

10. Εφαρμοστές καραντίνας. Εάν ένας θανατηφόρος ιός αρχίσει να εξαπλώνεται ταχέως, λίγες χώρες, και λίγοι άνθρωποι, θα είναι έτοιμοι. Οι νοσοκόμες θα είναι ελλείπεις. Καθώς τα ποσοστά θνησιμότητας αυξάνονται και πόλεις θα κλείνουν, κάποιος θα αναλαμβάνει τη φύλαξη των πυλών.

11. Αστυνομία καιρικών μετατροπών. Η κλοπή σύννεφων για να δημιουργηθεί βροχή, είναι κάτι που ήδη συμβαίνει σε κάποιες γωνιές του πλανήτη και στο μέλλον θα χρειάζονται ειδικά σώματα που θα προστατεύουν στα σύννεφα και θα ελέγχουν ποιος έχει έχει δικαίωμα να ψεκάσει με ιωδίδια αργύρου για να προκαλέσει βροχή από τα περαστικά σύννεφα.

12. Εικονικοί δικηγόροι. Όσο περισσότερο βγαίνουμε online, τόσο θα αυξάνεται η ανάγκη για ειδικούς δικηγόρους που θα επιλύουν νομικές διαφορές μεταξύ ατόμων που ζουν σε διαφορετικές χώρες με διαφορετικά νομικά συστήματα.

13. Εικονικοί διαχειριστές / ψηφιακοί καθηγητές. Ευφυή είδωλα ή χαρακτήρες υπολογιστών (avatar) ενδέχεται να βοηθούν ή ακόμα και να αντικαταστήσουν τους εκπαιδευτικούς στις τάξεις.

14. Κατασκευαστές εναλλακτικών οχημάτων. Θα χρειαστούμε σχεδιαστές και κατασκευαστές της επόμενης γενιάς μέσων μεταφοράς, χρησιμοποιώντας εναλλακτικά υλικά και καύσιμα..

15. Προσωπικοί παρουσιαστές ειδήσεων. Καθώς το τηλεοπτικό, ραδιοφωνικό και διαδικτυακό περιεχόμενο γίνεται όλο και περισσότερο εξατομικευμένο, θα υπάρχουν θέσεις εργασίας για ανθρώπους που θα εργάζονται με παραγωγούς και διαφημιστές ώστε να δημιουργούν ειδήσεις και θέματα ανάλογα με τα προσωπικά ενδιαφέροντα του καθενός. Οι εξατομίκευση θα γίνεται από ηλεκτρονικούς υπολογιστές ενώ η παρουσίαση των ειδήσεων θα γίνεται από ανθρώπους.

16. Καθαρίστριες δεδομένων. Καθώς αυξάνονται τα ηλεκτρονικά δεδομένα και οι πληροφορίες για τον καθένα μας, θα χρειαζόμαστε οπωσδήποτε μια ειδική καθαρίστρια που θα ξεφορτώνεται με ασφάλεια ό,τι δεν χρειαζόμαστε.

17. Οικιακή ηλεκτρονική βοηθός. Οι ηλεκτρονικές βοηθοί θα μας βοηθούν να οργανώνουμε την ηλεκτρονική ζωή μας, θα κοιτάζουν και θα καθαρίζουν τα email μας, θα εξασφαλίζουν την σωστή αποθήκευση των προφίλ, των δεδομένων και των passwords μας.

18. Χρηματιστές χρόνου. Ο χρόνος πάντα ήταν χρήμα και υπάρχουν ήδη άνθρωποι που αναλαμβάνουν διαχείριση χρόνου. Στο μέλλον, ενδεχομένως να προκύψουν και αγορές όπου ο χρόνος θα διαπραγματεύεται ως εναλλακτική νομισματική μονάδα.

19. Εργάτες κοινωνικής δικτύωσης. Ενδεχομένως να χρειαστούμε εργαζόμενους που θα αναλάβουν ανθρώπους που έχουν υποστεί τραύματα ή έχουν μπει στο περιθώριο της κοινωνικής δικτύωσης.

20. Προσωπικοί μάνατζερ. Αυτή η δουλειά θα είναι προέκταση του ρόλου που σήμερα παίζουν οι στυλίστες και οι μάνατζερς των διασημοτήτων. Θα είναι ο υπεύθυνος για την δημιουργία της προσωπικής μας «μάρκας» χρησιμοποιώντας κοινωνική δικτύωση και άλλα μέσα. 

1 σχόλιο:

  1. Από ότι διάβασα τα περισσότερα επαγγέλματα αφορούν το διαδίκτυο...


    Αυτό που δε μου άρεσε είναι το επάγγελμα του αγρότη ειδικευμένου στα γενετικά τροποποιημένα φυτά και ζώα.Εμείς προσπαθούμε να αποφεύγουμε τα μεταλλαγμένα και να τα καταργήσουμε από τη διατροφή μας και θα μας το επιβάλουν και από πάνω!!!(όχι πως τώρα δε μας το έχουν επιβάλει αλλά θα υπάρχει και εξέλιξη σε αυτόν τομέα)

    Επίσης,οι κάθετοι αγρότες δε με ευχαρίστησαν ιδιαιτέρως, αφού εάν αρχίσουν να συγκεντρώνονται και οι αγρότες στις πόλεις θα ρημάξει η ύπαιθρος.Έτσι όλοι μας θα αναγκαστούμε να ζούμε στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλον στις μεγαλουπόλεις χωρίς πρόσβαση στην πραγματική φύση...

    Με λίγα λόγια αντιτίθεμαι στα 2 αυτά επαγγέλματα και θα επισημάνω πως το παρακάναμε με το διαδίκτυο.

    Με αυτήν την εξέλιξη θα είμαστε ουσιαστικά μέσα σε κλουβάκια επικοινωνώντας με το εξωτερικό περιβάλλον μέσω μόνο του διαδικτύου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Site Translator-Μεταφραστής

Αναγνώστες

Το banner μας


Αντιγράψτε τον κωδικό για να τοποθετήσετε αυτό το banner στη σελίδα σας!

Sync it