Όλοι ακούσατε ή διαβάσατε για την μεγάλη τραγωδία που έπληξε την Αϊτή την πιο φτωχή χώρα του δυτικού ημισφαιρίου. Ο δημοσιογράφος Στέλιος Κούλογλου γνωστός από τις πολύ καλές παραγωγές του στο "Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα" που προβαλλόταν από την κρατική τηλεόραση μέχρι πριν από λίγα χρόνια έγραψε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο στην γνωστή Αθηναϊκή free press εφήμερίδα Lifo για τα αίτια της διαχρονικής τραγωδίας της Αϊτής την οποία η χώρα γνωρίζει για περισσότερο από έναν αιώνα. Μόλις το 1825 το Παρίσι υποχρέωσε την κυβέρνηση του Πορτ Ό Πρενς να πληρώνει αποζημίωση στη Γαλλία για τα κέρδη των Γάλλων δουλεμπόρων που χάθηκαν. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
Η Αϊτή ήταν το πρώτο ανεξάρτητο κράτος της Λατινικής Αμερικής που απέκτησε την ανεξαρτησία του το 1791 χάρη στην εξέγερση των μαύρων σκλάβων του νησιού. Οι Γάλλοι του Ναπολέωντα εκδιώχθηκαν από το νησί γεγονός που η Γαλλική κυβέρνηση δεν μπόρεσε ποτέ να ξεχάσει και να συγχωρέσει στην πρώην αποικία της. Για αυτό το λόγο οι Αϊτιανοί αναγκάστηκαν να πληρώνουν φόρο στους Γάλλους για κάτι παραπάνω από έναν αιώνα μέχρι το 1947.
Τη σκιτάλη παίρνει η Ουάσιγκτον όταν το 1963 στηρίζει τον δικτάτορα Ντιβαλιέ και τον βοηθά να πάρει την εξουσία. Το 1991 οι κάτοικοι του νησιού εκλέγουν πρόεδρο έναν ιερέα με το όνομα Ζαν Μπερτράντ Αριστίντ ο οποίος όμως αρνήθηκε να πάει με τα νερά της Ουάσιγκτον και έτσι ανατράπηκε από τον στρατό και τον Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο. Το γεγονός αυτό αποθάρρυνε τους επόμενους προέδρους της Αϊτής που και να ήθελαν να κάνουν κάτι καλό για τη χώρα τους δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα ενάντια στην υπερδύναμη Αμερική.
Για άλλη μια φορά η Αμερική ανατρέπει πρόεδρο κράτους της Λατινικής Αμερικής που αντικρουόταν στα συμφέροντα της. Προηγήθηκε ο Σαλβαντόρ Αλιέντε σοσιαλιστής πρόεδρος της Χιλής την τριετία 1970-1973 ο οποίος ανατράπηκε από τον δικτάτορα Πινόσετ με την βοήθεια της CIA και του προέδρου Νίξον. Οι Αμερικάνοι προσπάθησαν να δολοφονήσουν και τον Φιντέλ Κάστρο της Κούβας όμως οι προσπάθεις τους αποδήχθηκαν άκαρπες.
Ας επιστρέψουμε όμως στα της Αϊτής. Το διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να μειώσει το υπέρογκο εξωτερικό χρέος της χώρας υιοθέτησε στρατηγική νεοφιλελευθερισμού.
Όλες οι κοινωνικές υπηρεσίες της χώρας καταργήθηκαν από σχολεία μέχρι νοσοκομεία. Ενδεικτικό παράδειγμα το γεγονός ότι η χώρα διαθέτει μόνο 2 πυροσβεστικούς σταθμούς.
Η συντριπτική πλειοψηφία του νησιού ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας και ελάχιστοι έχουν πρόσβαση σε κανονικό φαγητό. Οι περισσότεροι κάτοικοι τρώνε τα μπιφτέκια λάσπης [αλάτι από τη θάλασσα και λίγο βούτηρο ψημένο στον ήλιο]
Τα Μ.Μ.Ε. προσπαθούν να προβάλλουν ότι ο καταστροφικός σεισμός ήταν αυτός που διέλυσε την Αϊτή όμως ο σεισμός ήταν το κερασάκι στην τούρτα.
Επειδή η μαλακία που έχουμε έμφυτη ως λαός είναι ατελειώτη και το άκουσα και αυτό:
Γιατί να τους βοηθήσουμε? βοήθησαν αυτοί ποτε?
Απλά αναφέρω προς τους εθνικόφρονες Ελληνάρες ότι η Αϊτή ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρησε το νεοσύστατο ελληνικό κράτος.
Όση ώρα γράφω αυτό το άρθρο ένα σύνθημα που έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ακραίο και οι υποστηρικτές του "αναρχοάπλυτοι, κουμμούνια, κωλοαριστεροί" και με πολλά άλλα κοσμιτικα επίθετα αντηχεί στα αυτιά μου.
Φωνιάδες των λαών Αμερικάνοι...
Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου