εκεί όπου ενώνονται η Χιλή και η Αργεντινή, ένας Αμερικανός αγοράζει μετά μανίας εκτάσεις, όχι για να τις εκμεταλλευτεί, αλλά για να τις σώσει από την εκμετάλλευση. Ο Ντάγκλας Τόμκινς αγοράζει μεγάλα κομμάτια γης με δικά του χρήματα και προσφέρει σε ζώα και φυτά ένα καταφύγιο από την κακώς εννοούμενηανάπτυξη.Στον Τόμκινς ανήκουν σχεδόν εννέα χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα- μια έκταση λίγο μεγαλύτερη από τους τρεις νομούς της Θράκης μαζί- μοιρασμένα στη Χιλή και την Αργεντινή και όπως μπορείτε εύκολα να αντιληφθείτε οι αντιδράσεις που προκαλεί η παρουσία του εκεί είναι μεγάλες.
O Ντάγκλας Τόμκινς έβγαλε πολλά λεφτά πουλώντας κυρίως ρούχα και μεγαλώνοντας το αποτύπωμα άνθρακα που του αναλογεί στον πλανήτη μας. Με τις ενοχές του καλοζωισμένου Προτεστάντη και με την επιθυμία να κάνει κάτι για να αλλάξει τον κόσμο, τα παράτησε όλα, πούλησε τις δουλειές του και αποφάσισε να γίνει ο πιο αμφιλεγόμενος Αμερικανός νοτίως του Ισημερινού. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
Οι φίρμες Νorth Face και Εsprit είναι αρκετά γνωστές παγκοσμίως- η πρώτη κυρίως σε όσους ασχολούνται με ορειβατικά σπορ και η δεύτερη στους φασιονίστας όλου του κόσμου. Και οι δύο είναι δημιούργημα του Τόμκινς. Στα μέσα της δεκαετίας του ΄60, ο Τόμκινς, ένας νεαρός αθλητικός τύπος, που είχε παρατήσει το σχολείο και του άρεσαν το σκι και η ορειβασία, δημιούργησε με την τότε σύζυγό του Σούζαν τη Νorth Face που έφτιαχνε ρούχα και εξοπλισμό για ορειβάτες. Αργότερα έκαναν μαζί την Εsprit, που ξεκίνησε κυριολεκτικά από την κουζίνα της γυναίκας του στο Σαν Φρανσίσκο, η οποία σχεδίαζε τα πρώτα μοντέλα των ρούχων. Η Εsprit εξελίχτηκε σε ένα παγκοσμίως αναγνωρίσιμo brand name και το 1986 έφτασε να κάνει πωλήσεις ύψους ενός δισ. δολαρίων σε ολόκληρο τον κόσμο. Ηδη όμως ο Τόμκινς είχε αρχίσει να δείχνει τα πρώτα δείγματα αναχωρητισμού από τον κόσμο των επιχειρήσεων. Η Νorth Face είχε πουληθεί πολύ νωρίς- από το 1968- για να χρηματοδοτήσει την Εsprit και το 1989 ήρθε η δική της σειρά για να πουληθεί. Αυτή τη φορά στη σύζυγό του, με την οποία στο μεταξύ είχε χωρίσει. Υπολογίζεται ότι ο Τόμκινς εισέπραξε περί τα 150 εκατομμύρια δολάρια από την πώληση αυτή και τις μετέπειτα πωλήσεις μικρότερων θυγατρικών της Εsprit ανά τον κόσμο. Η εταιρεία ανήκει σήμερα σε επενδυτές από το Χονγκ Κονγκ.
Ο Τόμκινς είχε γοητευτεί από τη φύση της Παταγονίας από το 1968, όταν έκανε εκεί το πρώτο του ταξίδι. Το 1990 δημιούργησε το πρώτο ίδρυμα για την προστασία του περιβάλλοντος (Foundation for Deep Εcology) και το 1992 το δεύτερο (Τhe Conservation Land Τrust). Το σημαντικότερο όμως είναι οι μεγάλες αγορές γης που πραγματοποίησε από τη στιγμή που εγκαταστάθηκε στη Χιλή με τη δεύτερη σύζυγό του Κριστίν. Η αρχή έγινε με ένα ράντσο περίπου 1.000 χιλιόμετρα νοτίως του Σαντιάγο, που το προόριζε για προσωπική του χρήση. Οπως λέει ο λαός, τρώγοντας έρχεται η όρεξη και έτσι ο Τόμκινς διαπίστωσε στην πορεία ότι αυτό που ήθελε να κάνει περισσότερο από όλα είναι να σώσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερες εκτάσεις γης από την εκμετάλλευση.
Το μεγαλύτερο πάρκο του λέγεται Ρumalin, βρίσκεται στην επαρχία Παλένα της Χιλής και έχει έκταση μεγαλύτερη των 3.000 τετρ. χλμ. Σπάνια θηλαστικά και πτηνά, μοναδικά δέντρα, οικολογικές καλλιέργειες με έμφαση στη διατήρηση των υδάτινων αποθεμάτων δημιουργούν ένα ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον, που είναι επισκέψιμο, καθώς όπως λέει ο ίδιος ο Τόμκινς σκοπός του είναι να καλλιεργήσει μεγαλύτερη οικολογική συνείδηση στον ανυποψίαστο επισκέπτη. Η περιοχή προστατεύεται πλέον με νόμο του χιλιανού κράτους, αλλά τα πράγματα δεν ήταν εύκολα στην αρχή, αφού οι ντόπιοι αντιμετώπισαν τον Τόμκινς με μεγάλη καχυποψία.
Αλλοι τον θεώρησαν πράκτορα της CΙΑ (οι μνήμες της περιόδου Πινοσέτ, βλέπετε...), άλλοι είπαν ότι ήθελε να δημιουργήσει ένα σιωνιστικό κράτος, άλλοι ότι πήγε εκεί για να κλέψει το νερό της περιοχής και να το πουλήσει σε χώρες της Αφρικής. Με τον καιρό η καχυποψία έδωσε τη θέση της στην παραδοχή και την αναγνώριση και σήμερα ο Τόμκινς θεωρείται πρωτοπόρος διεθνώς στον τομέα της οικολογικής διαχείρισης της γης. Ο Τόμκινς δώρισε στο χιλιανό κράτος μια μεγάλη έκταση επιφανείας 850 τετ. χλμ. νοτίως του Ρumalin υπό τον όρο να γίνει εθνικό πάρκο και να ενωθεί με εκτάσεις που ανήκαν στον στρατό. Ετσι δημιουργήθηκε το εθνικό πάρκο Corcovado, επιφανείας 3.000 τετρ. χλμ. Στη γειτονική Αργεντινή ο Τόμκινς δημιούργησε ένα ακόμη πάρκο, το Μonte Leon, επιφανείας 600 τετ. χλμ.
Την εποχή που μεγιστάνες όπως ο Μπιλ Γκέιτς και ο Γουόρεν Μπάφετ ρίχνουν το βάρος των προσπαθειών τους στην εξάλειψη της ελονοσίας και του ΑΙDS, ο Τόμκινς ξεκινάει από μια διαφορετική λογική. Πιστεύει ότι η φιλανθρωπία δεν θα έχει νόημα σε έναν νεκρό πλανήτη και γι΄ αυτό τον λόγο πρέπει να δώσουμε έμφαση στη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος. «Μπορείς να σπείρεις χρήματα στην Αφρική, μπορείς όπως ο Μπιλ Γκέιτς να τα βάλεις με την ελονοσία, όλοι αυτοί είναι θαυμάσιοι στόχοι, αλλά το πράγμα είναι απλό» είχε δηλώσει πέρυσι στον «Guardian». «Δεν πρόκειται να υπάρξει κοινωνική δικαιοσύνη σε έναν πεθαμένο πλανήτη. Πρέπει να πληρώσουμε τα χρέη μας για να ζήσουμε σε αυτή τη γη. Πρέπει να πληρώσουμε το νοίκι και αυτό ακριβώς κάνω με τη δουλειά που έχουμε αναλάβει εδώ στην Παταγονία.»
ΗΛΙΚΙΑ: 67 ετών.
ΣΠΟΥΔΕΣ: Σπούδασε μηχανικός στο Πολυτεχνείο του Τουρίνου.
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ: Παντρεμένος δύο φορές, χωρίς παιδιά.
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ: Παντρεμένος δύο φορές, χωρίς παιδιά.
ΑΠΟ ΠΟΥ ΒΓΑΖΕΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ: Από την πώληση της Εsprit χρηματοδότησε το οικολογικό όνειρό του στη Λατινική Αμερική. Το πάρκο που είναι επισκέψιμο δεν φέρνει φυσικά κέρδη στον ίδιο.
ΤΙ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΥΤΟΝ: Υπήρξε αθλητής του σκι και επεδίωξε να πάρει μέρος στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1964 στο Ινσμπρουκ, αλλά δεν τα κατάφερε.
Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=17&artid=329257&dt=01/05/2010#ixzz0puoeOxSt
Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=17&artid=329257&dt=01/05/2010#ixzz0puoeOxSt
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου